Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Jobb, ha nem vakarjuk a szúnyogcsípést

dengue-mosquitoMagyarországon az utóbbi évek legkomolyabb szúnyoginváziója zajlott ezen a nyáron.

A szúnyogok idén, különböző időjárási okok következtében meglehetősen nagy számban keserítették meg az emberek életét. A szúnyogcsípések pedig az embert mindig arra ingerlik, hogy a csípő, égő kis sebhelyet vakargassa, így enyhítve a fájdalmat.

A szúnyogcsípéseket jobb nem piszkálni...

A szúnyogcsípés vakarásával arra ingereljük a szervezetünket, hogy a sebhelyre még több hisztamint juttasson el, ami nemhogy a viszketés enyhüléséhez vezet, de még tovább is erősíti azt, és a vakarás következtében a csípés helye is bedagad.

A piros, viszkető sebhely ugyanis nem más, mint egy allergiás reakció – azok, akik nem allergiásak semmilyen mértékben a szúnyogcsípésre nagy valószínűséggel észre sem veszik, hogy a vérszívók megcsípték őket, ugyanis erre sem sebhely, sem a jellemző viszkető érzés nem fogja emlékeztetni őket.

A cikk a reklám után folytatódik

Nem csupán az allergiás reakció erősítése miatt nem érdemes vakarózni...

A szúnyogcsípések elvakarásával más veszélynek is kitesszük magunkat, nevezetesen a másodlagos bakteriális fertőzés kockázatának. 

A szakemberek szerint, ha nincsenek modern készítmények kéznél a csípés kezelésére, akkor a jeges vagy a vizes borogatás a legjobb módszer, a jég, vagy a hűs nedves felület gyulladáscsökkentő hatásának következtében ugyanis jelentősen csökken a viszkető, égő érzés.

Kapcsolódó kifejezések: allergia  fertőzés  szúnyogcsípés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!