Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

Megtalálták a lisztérzékenység okát!

Megtalálták a lisztérzékenység okát!Brit és ausztrál kutatók úgy tűnik, megtalálták a lisztérzékenység okozóját. Feltételezéseik szerint egy hibás immunválasz lehet a felelős az egészségügyi problémáért: a búzában, rozsban és árpában található glutén összetevői között három olyan összetevőt fedeztek fel ugyanis, amely magyarázatot adhat arra, hogy egyes emberek emésztőrendszere miért képtelen feldolgozni a lisztet.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 100 emberből egyet érint a rendellenesség a rendelkezésre álló adatok szerint. Az új eredmények lehetőséget adnak arra, hogy hatékonyabb kezeléseket dolgozzanak ki a kezelésre, és kilátásba helyezik megelőző vakcinák kikísérletezését is. A gondot okozó glutén olyan élelmiszerekben található meg, mint a kenyér, a tészta és a kekszek – olvasható a Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmányban.

A kapcsolatot a glutén és a lisztérzékenység között 60 évvel ezelőtt fedezték fel, eddig azonban nem sikerült meghatározni azokat az összetevőket, amelyek a problémát okozzák.

A cikk a reklám után folytatódik

A tesztek során arra kérték az alanyokat, hogy glutént tartalmazó élelmiszereket fogyasszanak, majd hat nap elteltével vérmintát vettek tőlük. 90 olyan peptidet határoztak meg, amelyek immunválaszt váltottak ki, de ezek közül is kiemeltek hármat, amelyek különösen veszélyesnek bizonyultak. A szakemberek a jövőben ezeknek a kutatásával szeretnének hatékonyabb kezeléseket kifejleszteni.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: lisztérzékenység 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!