Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.
Hiba
  • Hiba történt a komponens betöltésekor: com_search, 1
A+ A A-

A tehéntej megvédhet az allergiától?

cowsAz utóbbi időszakban elterjedt nézetté vált, hogy a csecsemőket nem szabad tehéntejjel táplálni, sőt egyes orvosok szerint addig, ameddig a kisbaba nem ehet szilárd táplálékot, csakis anyatejjel szabad etetni.

A tel-avivi egyetem kutatóinak legfrissebb eredményei azonban egészen mást bizonyítanak: szerintük a tehéntej megakadályozhatja, hogy a kicsiknél tejallergia alakuljon ki.

Yitzhak Katz professzor szerint a tehéntej egyáltalán nem veszélyes, sőt: ha a babák születésüktől kezdve 15 napon át isznak belőle, akkor évekkel később nem alakul ki náluk tejallergia. Az eredmények valószínűleg számos vitát eredményeznek majd, hiszen a jelenleg uralkodó nézetek szerint ez az eljárás veszélyeztetheti a babák egészségét - írja a Journal of Allergy and Clinical Immunology.

A cikk a reklám után folytatódik

Tehéntejből kivont fehérjével...

Kísérleteink során a kicsiket olyan tápszerrel etettük, amelyet a tehéntejből kivont fehérjéből készítettünk - mondta Katz. Megfigyeltük, hogy ezeknél a csecsemőknél az élet későbbi szakaszaiban nem alakult ki túlérzékenység a tehéntejjel szemben - tette hozzá.

A tejallergia gyakran előfordul a gyerekeknél: általában kiütéseket okoz, súlyosabb esetben azonban légzési nehézség és sokk is kialakulhat, ami akár halálhoz is vezethet. A kísérletben részt vett csecsemők között átlagosan tizenkilencszer több volt az olyan gyermek, akik nem voltak érzékenyek a tehéntejben található fehérjére.

Kapcsolódó kifejezések: tehéntej  tejallergia  táplálékallergia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!