Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jolán napja van. Holnap Olivér napja lesz.
A+ A A-

Darázscsípés: életmentő kivizsgálás

Darázscsípés: életmentő kivizsgálásAz allergiát igazoló ellenanyag nem csak a csípés után, de egész évben kimutatható. Az elmúlt hetekben számos méh- vagy darázscsípés okozta allergiás reakcióról, fulladásról számoltak be a hírek. Féljünk-e a darazsaktól, méhektől, vajon minden esetben komoly következményekkel jár a csípés? - kérdeztük Dr.Gönczi Zsuzsanna allergológustól.

Félnünk nem szükséges, azonban ha egy csípés után szokatlan tüneteket tapasztalunk, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz kivizsgálásra. A darázs-, illetve méhcsípések következtében normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik. Ilyenkor a tüneteket kalcium szedésével és különböző krémekkel enyhíthetjük. Különös figyelmet igényel a csípés helyén, több napon át tartósan fennálló, vörös, viszkető, nagy méretű duzzanat. Az ilyen helyi allergiás reakció után mindenképpen forduljunk allergológus szakorvoshoz.

Az elvégzett vérvizsgálattal a szervezetben kimutatott IgE ellenanyag igazolja a darázs- vagy méh méreganyagra adott allergiás reakciót. Ebben az esetben antihisztamin gyógyszereket ír fel az orvos, a szert a páciensnek mindenkor kötelező magával hordania, s a következő csípés alkalmával azonnal alkalmaznia kell. Fontos, hogy a vérvizsgálat nem csak a csípést követő napokban, de az egész év folyamán bármikor elvégezhető, az allergiát igazoló ellenanyag kimutatható.

Mi történik, ha valaki a szokatlan tünetek ellenére sem végeztet vérvizsgálatot?
- A helyi allergiás reakció után a következő csípésnél általános reakció jelentkezhet, mely lehet egy testszerte kialakuló csalánkiütés, súlyosabb esetekben gégevizenyő, fulladás. A legsúlyosabb, akár végzetes kimenetelű reakció az anafilaxia, melynek hatására a csípést követő másodperceken, perceken belül a vérkeringés összeomlik, ájulás következik be. A csípések kapcsán elterjedt kezelési mód a házipatikából azonnal beadott kalcium. A szakorvosi kivizsgálás itt is döntő jelentőséggel bír, hiszen az ilyen súlyos esetekben csak rontunk a beteg állapotán. A kalcium ugyanis nem csak a viszketést csillapítja, de egyben vérnyomáscsökkentő, hatására kitágulnak az erek, így a súlyos allergiás reakciótól szenvedő beteg állapotát csak tovább rontja.


Természetesen a darázs- és méhcsípés ellen nem sokat tehetünk, a súlyosabb tünetek kialakulását azonban megakadályozhatjuk. Amennyiben az első, helyi reakció kialakulása után orvoshoz fordulunk a szükséges antihisztamin gyógyszerek mellett hozzájuthatunk a gégevizenyő, így a fulladás megelőzésére szolgáló auto-injektorhoz. Az önbelövős fecskendőt a csípés után azonnal használva a szakszerű segítség megérkezéséig megelőzhetjük a súlyosabb, akár végzetes tünetek kialakulását.

Allergiás reakció bármely életkorban jelentkezhet. Nem függ a csípések számától, egyetlen támadás is végzetes lehet. A gyermekek esetében, testi adottságaiknál fogva a súlyosabb tünetek még intenzívebben jelentkezhetnek. Ahhoz, hogy a tragikus eseteket megelőzzük, már az első szokatlan tünetek észlelésekor forduljunk szakorvoshoz, hogy a szükséges gyógyszerek mindig kéznél legyenek.

A rovarméreg allergia (méh, darázs) gyógyítható?
- A darázs és méh csípés allergia gyógyítható vaccina kúrával - mely a túlérzékenységi reakciót csökkenti, majd 1-3 éves kezelés után megszüntetheti. A specifikus immunterápia/vakcináció célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. Az injekciós kúrát általában legalább három éven át kell folytatni. Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja, később pedig 1-2 havonta.

Azt az anyagot juttatják be a szervezetbe tisztított formában, amire a beteg érzékeny. A beadott allergén adagját lassan, fokozatosan kell emelni (kezdő kezelés) mindaddig, amíg elérik a szervezet számára megfelelő mennyiséget. Utána ezzel az adaggal folytatják a terápiát (fenntartó kezelés) 1-2 havonta ismételt injekcióval, kb. 3 éven át. Ezalatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, s megtanulja ezt panaszok nélkül elviselni. Injekciós kezelés esetén előfordulhatnak súlyos mellékhatások, ezt a kezelési formát csak intenzív osztályos háttérrel rendelkező fekvőbeteg intézményben, kezelésben járatos allergológus szakorvos közreműködésével tanácsos alkalmazni. Rovarméreg allergia (méh, darázs) kezelése csak injekciós módszerrel lehetséges.

Kapcsolódó kifejezések: allergia  csípés  darázs  ellenanyag  fulladás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!