Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jolán napja van. Holnap Olivér napja lesz.
A+ A A-

Mégis léteznek a szabályozó B sejtek

Mégis léteznek a szabályozó B sejtekA Duke Egyetem Orvosi Központjának kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy az immunrendszer B sejtjeinek kicsi ám potenciális része képes szabályozni a gyulladásokat. Egy sor új tudományos eszközt alkalmaztak a sejtek azonosítására és számlálására. A kutatócsoport bemutatta, hogy ezek a B sejtek képesek gátolni a kontakt túlérzékenységet, a bőrreakciók azon típusát, amelyet például a mérges szömörce vagy a csalán okoz.

A felfedezésnek nagy jelentősége lehet azon tudósok és orvosok számára, akik védőoltásokat fejlesztenek ki és immun-szerű betegségeket kutatnak, például a rákot. „Miután sikerült azonosítani a gyulladásos válaszokat szabályozó sejteket, a tudósok képessé válhatnak számos betegség kezelését kifejleszteni, főként az olyan autoimmun betegségek, mint az arthritis, az I-es típusú cukorbetegség vagy a sclerosis multiplex.

„Miközben a szabályozó T sejtek körüli kutatások a klinikai alkalmazások forró témájának számítanak, mindenki elég szkeptikus volt, hogy léteznek-e egyáltalán szabályozó B sejtek.”- közölte Dr. Thomas F. Tedder, Ph.D., az Immunológiai Intézet igazgatója, és a kutatásról írt cikk vezető szerzője, amely az Immunity májusi kiadásában jelent meg.

Koichi Yanaba és Jean-David Bouaziz azonosította a kis fehérvérsejtek ezen egyedülálló csoportját, amelyeket B10 sejteknek neveztek el a Tedder laboratóriumban. A kutatók azt találták, hogy a B10 sejtek az IL-10 (interleukin-10) potenciális citokint termelik, amely képes gátolni az immunválaszokat. A B10 sejtek emellett befolyásolhatják a T sejtek működését is, az immunrendszer azon sejtjeit, amelyek általában beindítják az immunválaszt citokinek termelése révén. A T sejtek támadják meg a tumorokat és a vírussal fertőzött sejteket is.


A vizsgálatot az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet, az Association pour la Recherche contre le Cancer (ARC), a Foundation Rene Touraine és a Philippe Alapítvány támogatta.

Dr. Tedder szerint a depléciós B10 sejtek egyes immunválaszokat fokozhatnak. A B10 sejtek működésének serkentésével gátolni lehet a gyulladást és az immunválaszt olyan betegségekben, mint a kontaktallergia. „A felfedezés segítségével már most kifejlesztettünk olyan kezeléseket, amelyek gyengítik ezen sejteket egerekben. Célunk, hogy ezen felfedezésekből emberi hasznot kovácsolhassunk.”- közölte.

„Ennek a potenciális szabályozó sejttípusnak az azonosítása fontos dolgokat árulhat el arról, hogyan szabályozza önmagát az immunrendszer a vakcinák és a fertőző ágensek kapcsán.”- közölte Dr. Barton F. Haynes, a nemzetközi HIV/AIDS Vakcina Immunológia Központ (CHAVI) vezetője, amely egyetemek és akadémiai orvosi központok konzorcium, és a Duke Humán Vakcina Intézet igazgatója. „Ez az információ lehetővé teszi a kutatók számára, hogy módszereket tervezzenek meg az immunrendszer megsegítésére a fertőzésekkel való hatékonyabb szabályozásában, és a HIV fertőzés megelőzésének új megközelítéseiben is hasznos előrelépést jelenthet.”

„Hatalmas kezdeményezés folyik az autoimmun betegségeket, a HIV fertőzést és a rákkezelést szabályozó T sejtek területén.”- közölte Tedder. „Mi azt mutattuk be, hogy nem csak a szabályozó T sejtek, hanem a szabályozó B sejtek is megakadályozhatják a hatékony immunválasz létrejöttét HIV fertőzés és egyéb betegségek, kiváltképp a rák esetében.”

A Duke kutatói kifejlesztettek egy módszert a B10 sejtek jelölésére, aminek segítségével láthatták, hogy csak ezek a sejtek termelnek IL-10-et. Korábban a tudósok nem tudták megtisztítani a B sejt populációt és tisztázni, hogy az IL-10-et a populáció egyes sejtjei termelik.

Ebben a kutatásban felfedezték, hogy a B10 sejtek a normál egér lép összes B sejtjének csupán 1-2 százalékát alkották. Korábban a B sejtek ezen alcsoportját még senki sem azonosította normál egerekben, noha a B sejtek szabályozó működését már számos genetikailag módosított, krónikus gyulladásos egérnél leírták.

„Közvetlenül figyelhettük meg az IL-10-et termelő B10 sejteket, és jöhettünk rá arra, hogyan néznek ki sejtfelszíni molekuláik, hogy izolálni tudjuk őket. Evvel kimutathattuk, hogy a B sejtek ezen ritka alcsoportja az IL-10 termelésével szabályozza az immunválaszokat, ami gátolja a T sejtes gyulladásos válaszokat.”- közölte Tedder.

A tudósok egy speciális (CD19-hiányos) egeret vizsgáltak, amelynek génjeit módosították, hogy bennük fokozott kontakt hyperszenzitív reakció jöjjön létre. Mint kiderült, ezekből az egerekből hiányoztak a B10 sejtek, és ez okozta a túlzott gyulladásos reakciót. „Ha CD19-hiányos egerekbe pár B10 sejtet juttattunk, az nagy hatással volt a gyulladás csökkentésére.”

Azt találták, hogy az összes B sejt gátlásával az egerekben a gyulladás tovább rosszabbodott. Mivel a teljes B sejt depléciós terápiát ma is alkalmazzák a B sejtes rákok és autoimmun betegségek kezelésére, ezek a felfedezések hozzájárulnak ahhoz, hogyan hatnak valójában ezek a terápiák. Továbbá a B10 sejtek erejét kiaknázó új kezelések kifejlesztésére is lehetőséget nyújtanak.

Kapcsolódó kifejezések: B sejt  gyulladás  immun  immunrendszer 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!