Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Sikeres gyorsteszt a lisztérzékenység kimutatására

Sikeres gyorsteszt a lisztérzékenység kimutatásáraOtthon is használható gyorstesztet fejlesztettek ki a lisztérzékenység (coeliakia) kimutatására nemrégiben magyar és finn orvosok.

A köznyelvben csak lisztérzékenységnek nevezett coeliakia a népesség egy százalékát sújtja, vagyis száz emberből egy képtelen arra, hogy a búzában, árpában, rozsban, illetve az ezeket tartalmazó ételekben, így például a sörben is megtalálható glutén nevű fehérjét feldolgozza.

Kezelése egy életen tartó megfelelő diétát jelent, amit kizárólag szakorvos állíthat be. Ám a coeliakia tünetei nem túlzottan specifikusak: olyan kellemetlenségeket említhetünk, mint hasmenés, puffadás, fáradékonyság, a gyermekeknél növésben való visszamaradás.

Ezért fontos hír, hogy otthon is használható gyorstesztet fejlesztettek ki a lisztérzékenység (coeliakia) kimutatására nemrégiben magyar és finn orvosok. Az itthon is forgalmazott teszt egyetlen csepp vérből kimutatja, ha valakinek a szervezete nem képes a kenyérgabonákban lévő glutén feldolgozására.

A teszt eredményét bizonyító laborvizsgálatok után jöhet a diéta beállítása, amivel néhány hónap alatt tünetmentessé válik a beteg. Magyarországon az ilyen, táplálkozásszabályozással járó gyógymódokat a tb nem támogatja. Néhány helyen azonban már felismerték a probléma jelentőségét, és legalább a gyermekélelmezésben próbálnak valamit tenni a coeliákiás betegekért.

Kapcsolódó kifejezések: allergia  coeliakia  gyorsteszt  liszt  siker  érzékenység 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!