Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Allergiát okozhat a depresszió

Allergiát okozhat a depresszióA komoly depresszióban szenvedő nők nagyobb mértékben vannak kitéve allergiás megbetegedéseknek, mint kiegyensúlyozott kedélyű hölgytársaik. Az allergiával kapcsolatos betegségek kialakulásának esélye pedig nagyobb a neurotikus férfiaknál – figyelték meg amerikai tudósok.

A kutatás révén fény derült arra, hogy az allergia kialakulásának kockázata 50 százalékkal magasabb volt azoknál, akik súlyos depresszióban szenvedtek, 22 százalékkal emelkedett a betegségek kialakulásának esélye azoknál, akik szorongós vagy neurotikus személyiséggel rendelkeztek.

A részletes elemzés során kiderült, hogy az allergia kialakulásának valószínűsége és a depresszió közötti kapcsolat csak a nőknél erős, a férfiaknál inkább a neurotikus személyiség és szorongás befolyásolta kedvezőtlenül az allergiás betegségek kialakulását.

A szakemberek a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a depresszió és a legtöbb neurotikus rendellenesség gyengíti az immunrendszert, a szervezet így pedig hajlamosabb lehet allergén tüneteket produkálni a különféle külső tényezők hatására.

Az összefüggés időnként a másik oldalról is igaz: az allergiás betegségek gyógyításával járó stressz némely esetben depressziót, illetve egyéb neurotikus megbetegedéseket válthat ki.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: allergia  depresszió 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!