Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Lisztérzékeny Világnap 2007

Lisztérzékeny Világnap 20072007. május 19-20-án az Európai Coeliakia Egyesületek Szövetsége, az AOECS, második alkalommal rendezi meg a Lisztérzékenyek Világnapját. A Világnap ez évi közös európai üzenete: "Talán Ön is?"

A feltett kérdéssel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a betegség sokkal gyakoribb, mint az általában – még szakmai körökben is – közismert. Egy közelmúltban megjelent tudományos kutatás szerint előfordulási gyakorisága az európai népesség körében 1:100-150.

A plakáton látható három különböző életkorú portré arra figyelmeztet, hogy a lisztérzékenység bármely életkorban, rendkívül változatos tünetekkel, tünetegyüttessel jelentkezhet, de "tipikus" tünetek hiányában is diagnosztizálható.

2005 szeptemberében, a skóciai Edinburgh-ban, az AOECS közgyűlés résztvevői döntöttek úgy, minden évben megrendezik a Világnapot a szervezet tagországaiban. 2006-ban első alkalommal 18 európai ország betegszervezetei csatlakoztak a rendezvényhez.

A Világnap megrendezésével az AOECS és a nemzeti tagszervezeteinek közös célja, hogy Európában legyen a mostaninál sokkal ismertebb a betegség, és a betegek számára teljes állapotjavulást jelentő, élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta is.

Reméljük, ez a nap közös eseménye lesz minden európai lisztérzékeny embernek, és az őket összefogó egyesületeknek, támogató betegcsoportoknak.

Mi a lisztérzékenység (coeliakia)?

A coeliakia egy élethosszig tartó autoimmun betegség – állapot –, amelyet a gabonafélékben (búza, árpa, rozs, zab) lévő glutén nevű fehérje okoz a genetikailag prediszponált emberekben. A betegség gyakorisága a nyugati világban 1 százalék körüli, ami csak az EU tagországokban 5-6 millió beteget jelent. A betegség felismerését nehezíti, hogy rendkívül változatos tünetekkel, szövődményekkel, társult betegségek kíséretében, vagy éppen észlelhető tünetek nélkül jelentkezhet. A kezeletlen betegség következtében kialakuló súlyos szövődmények: a fogyás, az anaemia, az osteoporózis és az emésztőrendszeri rosszindulatú daganatos betegségek egyes típusainak magasabb rizikója. A Dermatitis herpetiformis Duhring a coeliakia egyik formája, a bőr felszínen jelentkező, hólyagos, viszkető kiütéses bőrbetegség. A coeliakia és a dermatitis herpetiformis betegségek kizárólagos terápiája a szigorú, élethosszig tartó gluténmentes diéta. Ez a károsító gabonafélék (búza, árpa, rozs, zab) teljes elhagyását és gluténmentes gabonafélékkel (kukorica, rizs, hajdina, köles és más gluténmentes növények lisztjei) történő helyettesítését jelenti.

Az AOECS bemutatása

Az Európai Coeliakia Egyesületek Szövetségének (AOECS) jelenleg 27 európai országból több mint 30 tagszervezete van. 1988-ban alakult, független non-profit szervezetet, amely valamennyi Európában élő lisztérzékeny (coeliakiás) és dermatitis herpetiformisos beteg érdekében tevékenykedik. Minden olyan nemzetközi jelentőségű ügyben aktívan képviseli a betegek érdekeit, amelyek fontosak a tagszervezetek számára. További információkat a www.aoecs.org honlapon kaphat.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete bemutatása

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete közhasznú, non-profit szervezet, 1990-ben alakult meg és 1992 óta tagja az AOECS-nek.
2007. május 19-én, a Világnaphoz kapcsolódó rendezvényeinken az ország több településén készülünk figyelemfelhívó akciókkal, ugyanúgy, ahogy Európa sok más városában is, az ott működő betegszervezetek is teszik. Legfontosabb célunk továbbra is az, hogy elérjük: a társadalom ismerje meg "láthatatlan" betegségünket, ismerje el a gluténmentes diétát, és támogassa a lisztérzékeny betegeket ugyanúgy, mint azt más, gyógyszeres terápiával kezelhető krónikus betegségek esetében is teszi.

Ha a betegséggel vagy a rendezvényekkel kapcsolatban bármilyen további kérdése van, forduljon hozzájuk bizalommal.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!