Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Fullánkos szúrások

Fullánkos szúrásokA jó idő a méhekre, darazsakra, böglyökre, lódarazsakra, pókokra, szúnyogokra és egyéb rovarokra is éltető hatással van. Akár hasznosak, akár károsak az emberre, a szúrásuk mindenképpen pokolian fájdalmas? különösen azoknak, akik e fullánkos lényekre allergiásak, mert számukra akár életveszélyes is lehet.

A rovarcsípések – noha többnyire ártalmatlanok – a kivörösödött, viszkető, duzzadt területek mindenképpen kellemetlenek.

Nekünk, megcsípetteknek, mindenekelőtt a fullánktól kell megszabadulnunk, a duzzanatot mérsékelnünk és a fájdalmat enyhítenünk. Amennyiben a fullánk látható – a méregzsákot ne sértsük meg –, azt csipesszel távolítsuk el. A sebre tegyünk hideg borogatást. Az ecetes vizes kendő nemcsak a fájdalmat, de a duzzanatot is apasztja. A patikák kínálatában megannyi gyulladáscsökkentő kence-fice szerepel.

Amennyiben a rovarcsípés a száj belsejében történt, a szegény kárvallott ne csak hideg vízzel öblögessen, hanem jégkockát is szopogasson. Ha a légzőszervét csípte meg valamilyen rovar, az illetőt oldalára kell fordítani, s a mentőt kihívni.

A cikk a reklám után folytatódik

Mondják, a szúnyogcsípés kellemetlen, de semmilyen következménnyel nem jár, a vérszívó rovar fertőzéseket az egyik emberről a másikra nem hurcol át. Gyakran felvetődő kérdés, vajon az AIDS szúnyogcsípéssel terjedhet-e? A szakemberek határozottan állítják: a ma még halálos kór vírusa a levegőn másodpercek alatt elpusztul. Így, az amúgy vérrel is terjedő betegséget a szúnyog röptében „élettelenné” teszi, vagyis nem terjeszti.

Nyáridőben az ablakokra sűrű szövésű szúnyoghálót szereljünk, ugyanakkor a rovarstripeket – a mellékhatások miatt – lehetőleg kerüljük. A rovarirtó spray sem jó, ugyanis bizonyított, hogy a felhasználók 7 százaléka mellékhatásoktól – légzési gondok, rossz közérzet, rosszullét, fejfájás – szenved. A hajtógáz különben is árt a környezetnek. Ugyanígy kockázatos az elektromos párologtató, ami a rovarok ellen valóban véd, ám egészségügyi problémákhoz vezethet.

A szúnyogűző készülékekről az a vélemény, hogy az abból kibocsátott ultrahang az emberre és a szúnyogra egyaránt hatástalan. Az UV rovarcsapda – noha a szúnyogokat közömbösen hagyja – sok hasznos rovart elpusztíthat.

Kapcsolódó kifejezések:   allergia  szúnyog  szúrás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!