Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
A+ A A-

Ekcéma, asztma és allergének a lakásban

Ekcéma, asztma és allergének a lakásbanA lakáson belüli allergének kerülése segít megelőzni az atópiás dermatitis és az asztma kialakulását.  A lakáson belüli allergének (poratka, penészgomba) fontos faktorok az ún. atópiás dermatitis (ekcéma) és az asztma kialakulása szempontjából. Számos bizonyíték gyûlt össze arra, hogy az ezen allergénekkel szembeni érzékenység kialakulása összefüggésben áll az allergiával kapcsolatos betegségek megjelenésével.

Korai csecsemőkorban a poratka magas koncentrációja bizonyítottan növeli az atópiás dermatitis kialakulási gyakoriságát az első 3 életévben. Az allergén koncentrációja és a tünetek erőssége között egyértelmû szoros összefüggés áll fent. 

Az atópiás dermatitis elleni allergénkerüléses védekezés azonban csak akkor hatékony, ha együtt jár az allergizáló ételek kerülésével is. A poratka kerülése az atópiás dermatitis mellett csökkenti az asztma kialakulásának veszélyét is.

DiabFórum magazin


A lakáson belüli allergének kerülése nem csak az allergia kialakulását előzheti meg, hanem hatékony a már allergiás megbetegedés esetén is.

Amennyiben az allergénkoncentráció csökkentése nem jár a tünetek csökkenésével, úgy a háttérben az egyéni fokozott érzékenység keresendő. A negatív eredmény oka lehet továbbá a hosszú ideje fennálló krónikus gyulladás, mely már visszafordíthatatlan elváltozásokat okozott a szövetekben.

A fenti megállapításokat tartalmazó tanulmány az Allergy címû orvosi szaklapban jelent meg augusztusban.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!