Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Méregdrága a lisztérzékenyek táplálkozása

Méregdrága a lisztérzékenyek táplálkozásaÉlelmiszerre nincs állami támogatás - A lisztérzékenyek ingyenesen hozzájuthatnak néhány gyógyszerhez, de azoknak, akik betartják a diétát nincs szükségük azokra. A diéta viszont nagyon drága, mert a speciális alapanyagok tízszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos alapanyagok. Mártonné Vecseki Gabriella 4 éves kislánya lisztérzékeny.

Speciális diétája van, anyja süti neki a nem mindennapi kenyeret, mert szervezete nem tudja felbontani a búzában, árpában megtalálható glutént.  "Két évbe került, amíg ki tudtam kísérletezni egy olyan receptet, ami végül egy nagyon jó kenyeret eredményez, ami jellegét tekintve kalácsos, tehát olyan, mint a rendes kenyér" - mondta az édesanya.

A lisztérzékenyeknek rendezett családi napon bemutatott gluténmentes készítmények nehezen hozzáférhetőek és drágák. Egy kiló liszt például akár 1000 forintba is kerülhet. A beteg gyerekek szülei emelt szintû családi pótlékot kapnak. Közgyógy-igazolvány is jár nekik, amivel ingyenesen beszerezhető néhány gyógyszer.


"Azonban ezeknek a gyerekeknek nem a gyógyszer a lényeg, mert ha diétáznak nincs is szükségük gyógyszerre, hanem elsősorban a mindennapi étkezéshez kellene támogatás" - mondta Dr. Szathmári Erzsébet, a debreceni Kenézy Gyula Megyei Kórház főorvosa.

Élelmiszerre viszont nincs állami finanszírozás, pedig a lisztérzékenységből kigyógyulni nem lehet, a betegeknek egész életükön át diétázniuk kell.

Sokat javíthatna a lisztérzékenyek helyzetén, ha a speciális alapanyagokat receptre is megkaphatnák a gyógyszertárakban. Ilyen megoldásokat már Nyugat Európában is alkalmaznak.

Kapcsolódó kifejezések: alapanyag  diéta  liszt  érzékeny 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!