Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Kenyeret enni tilos! - avagy a lisztérzékenységről

Kenyeret enni tilos! - avagy a lisztérzékenységrőlHa a búza, a rozs, a zab és az árpa magjában föllelhető fehérjeegyüttesben - a gluténben levő gliadin kapcsolatba lép a vele szemben képződő ellenanyaggal, az aktiválódó nyiroksejtek a vékonybél nyálkahártyáját károsítják, s ez nemcsak emésztési és felszívódási zavarra vezet, hanem egyéb szervek betegségeivel is társulhat.  A lisztérzékenység (orvosi nevén coeliakia) jóval gyakoribb betegség, mint régebben gondolták.

Ebben az is közrejátszik, hogy nemcsak az újszülött- vagy a csecsemőkorban jelenhetnek meg a tünetei, hanem több évtizedes lappangás után akár az öregkorban is. A lisztérzékenységre hajlamos emberben a gluténben levő gliadin aktiválja a védekezési rendszert, s ennek következtében a védősejtek és -anyagok annyira károsítják a vékonybél nyálkahártyájának apró kiemelkedéseit, a bélbolyhokat, hogy - mint a bevezetőben említettük - zavar támad a táplálék emésztésében és felszívódásában.

Az örökletes hajlamból csak akkor lesz betegség, ha a szóban forgó ember glutént fogyaszt. Nem véletlen, hogy az anyatejen élő kiscsecsemőn később - amikor gliadintartalmú ételt kap - mutatkoznak a lisztérzékenység tünetei, mert az anyatejben nincs glutén. De bizonyos vírus (az adenovírus 12-es típusa) is előidézheti ezt a betegséget, ugyanis egy aminosavszakaszának tizenkét aminosavából nyolc megegyezik a gliadinéval.

Ha megvannak a lisztérzékenység örökletes feltételei, már a csecsemőkorban megjelenhetnek a betegség tünetei: az időnkénti hányás, a hasmenés, valamint a testmagasságbeli és testtömegbeli elmaradás.

A gyermekkorban vérszegénység, májgyulladás és egyéb gyomor-bél rendszeri panaszok társulhatnak a lisztérzékenységi tünetekhez. De az is előfordul, hogy a gyermeknek nincsenekjellegzetes tünetei, legföljebb hasi fájdalomra, aftás szájnyálkahártya-gyulladásra vagy -fekélyre, a szájzug kisebesedésére és bőrgyulladásra panaszkodik, ám a vékonybeléből vett szövetminta mikroszkópos vizsgálata a bélbolyhok pusztulását mutatja.
A fiatalkorban kezdődő lisztérzékenységre nemegyszer sömörszerû bőrgyulladás hívja fel a figyelmet: a könyökön, a térden, a farpofán, a vállon és a fejbőrön hólyagok jelennek meg, s ezt már órákkal korábban égető érzés előzi meg.


A felnőttkori lisztérzékenységben elég gyakori, hogy a vas és a folsav felszívódási zavara miatt vérszegénység alakul ki, s a betegek egynegyedének vérnyomok lelhetők fel a székletében.

Több kutatócsoport is megfigyelte, hogy a lisztérzékenyek között nagyobb arányban (5,4 százalékban) fordul elő 1. típusú cukorbetegség és pajzsmirigybetegség, mint az átlagos lakosság körében.

Habár a lisztérzékenységnek nincs gyógyszere, a dietetikus által ajánlott diétás étrenddel egyszerûen kezelhető. A fő szabály, hogy a beteg nem ehet gluténtartalmú ételeket. Ha saját maga készíti azokat, könnyû dolga van, mert gluténmentes élelmiszerek a boltokban beszerezhetők, s a csomagolásukon jól látható helyen fel van tüntetve, hogy nincs bennük glutén. A gluténes búza-, árpa-, rozs- és zabliszt helyett burgonya-, rizs-, kukorica-, szója- vagy sárgaborssólisztet használjon a beteg a tészták készítéséhez, még ha nehezebben dagaszthatók és keleszthetők is.

Kapcsolódó kifejezések: búza  coeliakia  gliadin  kenyér  lisztérzékeny  vékonybél  zab  árpa 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!