Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vilmos napja van. Holnap János és Pál napja lesz.
A+ A A-

A csonthéjasok ragaszkodnak allergizáló tulajdonságukhoz

A csonthéjasok ragaszkodnak allergizáló tulajdonságukhozFloridai tudósok különféle hőkezelési eljárásokkal igyekeztek megszüntetni a legnépszerûbb fán termő csonthéjasok allergiát kiváltó tulajdonságát - sikertelenül. A Floridai Állami Egyetem egy munkacsoportja azt a célt tûzte ki maga elé, hogy megszüntesse a különféle élelmiszerekben leggyakrabban előforduló fán termő csonthéjasok: a dió, mandula és kesudió allergiát kiváltó hatását.

Ezek a termések ugyanis az érzékeny személyekben igen súlyos, akár halálos allergiás rohamot is kiválthatnak.  A kutatók Shridhar Sathe, az egyetem élelmiszer-tudomány professzora vezetésével gamma-sugárzásnak, és többféle hőkezelésnek, így sütésnek, főzésnek, párolásnak, dinsztelésnek és mikrohullámú sütőben sütésnek tették ki a csonthéjasokat.

Azt remélték elérni, hogy az agresszív beavatkozások hatására megszûnik a terméseknek az antigenitása, azaz az a tulajdonságuk, hogy a szervezet számára idegen anyagként jelennek meg. Az antigenitásért a sejtek felszínén elhelyezkedő fehérjeképletek felelősek, az immunrendszer ezeket "olvassa le", és ha veszélyesnek ítéli, allergiás reakció keretein belül igyekszik megsemmisíteni a betolakodót.


Nem adom a névjegyemet!

A kutatók tehát ezeket a névjegyül szolgáló kis "antennákat" szerették volna eltávolítani a dió, mandula és kesudió felszínéről, ám azok minden próbálkozásnak ellenálltak.

Öröm az ürömben, hogy a vizsgált csonthéjasok sugár- és hőtûrő képessége miatt a korábban csak nyers csonthéjasok kimutatására alkalmazott laboratóriumi immunológiai eljárások alkalmasak a dió, mandula és kesudió feldolgozott formáinak detektálására is.
Így teljes biztonsággal megállapítható, hogy egy termék valóban tartalmaz-e nyomokban valamilyen csonthéjast, és az ezekre érzékenyek is szélesebb körből, nagyobb biztonsággal vásárolhatnak élelmiszert.

Kapcsolódó kifejezések: allergia  allergizál  csonthéjas  hőkezelés 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!