Ma Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.
A+ A A-

Csúcson a parlagfű pollenkoncentrációja

parlagfu 2016/33. hétAz erősen allergén parlagfű pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakulhat, és továbbra is magas szintet érhet el a legtöbb helyen a csalánfélék pollenkoncentrációja - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kedden az MTI-vel.

A parlagfű pollenjei által okozott probléma országos érvényű kiterjedéséről és jelentősebb megnyilvánulásáról idén a 31. héttől kezdve beszélhetünk, amikortól magas koncentráció volt mérhető a heti átlag tekintetében.
A 33. héten a parlagfű pollenkoncentrációjának heti átlaga már "magas" és "nagyon magas" szinten volt az ország területén, II. fokú parlagfű pollen riasztás lépett érvénybe.

A parlagfű pollenszezonban a hatékony védekezés érdekében javasoljuk, hogy az növényre allergiások mihamarabb keressék fel  orvosukat, allergológusukat, és kezdjék meg az általuk ajánlott kezeléseket, illetve a gyógyszerek szedését, ha ezt eddig nem tették volna meg. Megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknak nagyon magas pollenkoncentráció esetén már számítani kell a tünetek erősödésére, mint: heveny tüsszögés, fokozott orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás (és emiatt alvászavarok), garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, "piros szem" (kötőhártya-gyulladás), szem-fáradékonyság, fáradság- és levertség-érzet, nagyobb alvásigény, számolva a gyógyszerek különböző esetleges mellékhatásaival is!

parlagfu 2016 PPRR

Nagyon magas pollenkoncentráció esetén már nagyobb a kockázata az allergiássá válásnak (szenzitizáció) is!

A kenderfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes, az ürömé, a libatopféléké és az útifűé alacsony, illetve helyenként elérheti a közepes szintet is. A pázsitfűfélék virágpora már csak alacsony koncentrációban van jelen, emellett továbbra is előfordulhat egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjéből.

A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is magas, több helyen nagyon magas szintet érhet el - közölték.

Kapcsolódó kifejezések: parlagfű  pollenkoncentráció  pollenszezon 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!