Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Fizethet, aki beteg, fizethet, aki allergiás

mogyoróallergiaNem mindennapi anyagi nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki valamilyen ételallergiában vagy intoleranciában szenved. Az allergiát vagy étel-intoleranciát okozó anyagok száma szinte végtelen. A "mentes" élelmiszerek ára pedig sok esetben háromszorosa az eredeti termékekének.

Az ételallergia és az étel-intolerancia nem összetévesztendő egymással. Az allergia esetében már egy falat allergizáló étel után bedagadhat az arc vagy a torok, csalánkiütés, viszketés, hasfájás és hányinger alakulhat ki. Súlyos esetben pedig anafilaxiás sokkot (fulladás, ájulás és keringészavar tapasztalható) is kaphat valaki, így az élete is veszélybe kerülhet.

Az étel-intolerancia tünetei emésztési bántalmakkal jelentkeznek, akár egy nappal az adott étel elfogyasztása után. Puffadás, gyomorproblémák, hasmenés vagy székrekedés, bőrproblémák és fejfájás tapasztalható. A tünetek súlyossága függhet az elfogyasztott ételmennyiségtől. Míg az allergia immunprobléma, addig az intolerancia emésztőrendszeri. Ez utóbbi speciális diétával (azaz az intoleranciát okozó anyag hanyagolásával) tünetmentessé tehető.

Csakhogy ezen speciális diéta betartása, ezen termékek beszerzése háromszorosára növelheti az élelmiszerre fordított kiadásainkat. Míg egy kiló búza finomliszt 200-300 forint, addig a gluténmentes lisztből egy kiló 1300 forint körül kapható. Ugyanakkor olcsóbb, ha más liszttel helyettesítjük a búzát, például rizsliszttel, annak kilója 400 forint. A tej esetében egy liter 300 forint körüli áron van, laktózmentesen ez 400-500 forint. Ha pedig növényi tejet öntenénk a kávénkba, rosszabbul járunk. Egy liter mandula vagy mogyorótej 700-800 forint. A kenyér esetén egy kiló fehérkenyér 200 forintos átlagáron kapható. Egy 300 grammos gluténmentes kenyér 500-600 forint. A gluténmentes extrudált kenyér 100 grammja 300 forint körüli áron kapható.

Az árak mellett az is problémát jelent, hogy nem lehet csak úgy bekapni valamit, előre kell készülni reggelivel és ebéddel a munkahelyünkre például. Ha mégis kiszaladnánk enni valamit egy étterembe, sok esetben nem lehetünk biztosak abban, hogy az adott készétel valóban mentes az adott anyagtól. Ráadásul sokak étel-intoleranciája olyan mértékű, hogy még csak közös vágólapon sem készülhet az adott fogás a többivel. Persze rendelhetünk speciális ételt, csak annak is megvan az ára. Például egy gluténmentes pizzát szerezhetünk (32 centiset) 2300-2900 forintért. Összehasonlításképp: normális pizzát ekkora méretben már 900 forint körül is rendelhetünk. Vagy míg egy tej, tojás és gluténmentes 7 apró szeletes torta 6000 forint, addig ugyanez sima változatban már 2000 forintért (de akár olcsóbban is) beszerezhető.

A cikk a Penzcentrum.hu oldalán folytatódik »

Kapcsolódó kifejezések: étel-intolerancia  ételallergia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!