Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

Nyári meghűlés vagy allergia?

Május 31 – Dohányzásmentes VilágnapTüsszögés, könnyezés, viszkető torok? A szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a nyári megfázásnak gondolt betegség valójában allergia.

„A közhiedelemmel ellentétben a szezonális allergia nem csak a tavaszi és az őszi hónapokra jellemző” – nyilatkozta Dr. Richard Weber, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Szakmai Kollégium (ACAAI) elnöke. „Az allergiás megbetegedések nyáron is nagyon gyakoriak, sőt, vannak olyan páciensek, akiknél a tünetek egész évben kitartanak”.

Nyaranta főként a fűfélék pollenjei és a penészspórák okozhatnak gondot, és főként az utóbbiak adhatnak okot komoly aggodalomra, mivel a spórák jóval nagyobb koncentrációban vannak jelen a levegőben, mint a pollenek, még a pollenszezon csúcsán is.

A nyári allergia vagy szénanátha felnőttek esetében is bármikor kialakulhat olyanoknál is, akik korábban nem voltak allergiások. Ezekben az esetekben könnyű a betegséget összetéveszteni a banális megfázással.

Tanácsok a megfázás és az allergiás megbetegedések elkülönítésében

  • Ha a tünetek több mint két hét után is megmaradnak, nagy a valószínűsége, hogy allergiáról van szó.
  • Ha a tünetek idővel rosszabbodnak, valószínűbb, hogy megfázásról van szó.
  • A viszkető szem, torok, és orr, főként, ha állandó tüsszögés kíséri, általában az allergia jele.
  • Az asztmások esetében mindig nagyobb az allergia, mint a megfázás esélye, az asztmások 75-80 százaléka ugyanis egyben allergiás is.

Igaz, a nyári meghűlések és allergiák önmagukban nem súlyosak, kezeletlenül azonban komoly betegségek, például arcüreggyulladás kialakulásához vezethetnek. Ha szűnni nem akaró tüneteink vannak, mindenképp keressünk fel egy allergia-szakrendelést.

Bár az allergiának ismert gyógymódja nincs, kezeléssel enyhíthetők a tünetek és javítható az általános kedélyállapot.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: allergia  nyári meghűlés  szénanátha 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!