Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

Allergiaszezon: pollenallergiások rossz szokásai

allergy sxc 95559878Gyümölcs- és zöldségfogyasztás, légszűrő-használat, öngyógyítás és halogatás: csak néhány azok közül a tényezők közül, amelyek ronthatnak a hamarosan beköszöntő allergiaszezon kellemetlen tünetein.

„Az allergiások nagy többsége nincs tisztában azzal, mennyire megnehezítheti saját helyzetét bizonyos rossz szokásokhoz való ragaszkodással” – mondta Dr. Myron Zitt, az Amerikai Allergia-, Asztma- és Immunológiai Társaság (ACAAI) volt elnöke. „Pedig valójában felesleges szenvedni. Néhány egyszerű változtatással egy csomó kellemetlenségtől megszabadulhatunk és könnyebben viselhetjük az allergiaszezont”.
Az ACAAI szakértői szerint az alábbi öt dologra érdemes odafigyelni az allergiás megbetegedésekben szenvedőknek:

1. Gyümölcs- és zöldségfogyasztás

A pollenallergiával gyakran együtt jár az orális allergia szindróma is, ami a keresztallergia egyik formája, és bizonyos gyümölcs- és zöldségfajtákkal szembeni túlérzékenységként jelentkezik. Minden ötödik fűfélékre allergiás betegnek vannak hasonló problémái és a nyírfára érzékenyek 70 százaléka is rendszeresen tapasztal szájviszketést és duzzanatot, ami a keresztallergia egyik jellemző tünete. A betegek annyit tehetnek, hogy kitapasztalják, mely gyümölcsök és zöldségek okoznak problémát és próbálják kerülni azok fogyasztását (bár hámozva, esetleg főzve előfordulhat, hogy nem okoznak tüneteket). A nyír- és égerfára allergiások legtöbbször a zeller, a cseresznye és az alma fogyasztásakor tapasztalnak tüneteket. A fűfélék esetében a paradicsom, a burgonya és a barackfélék okozhatnak problémát. Az allergiás reakció általában enyhe és rövid idő alatt elmúlik, de az esetek 9 százalékában súlyos reakciók is előfordulhatnak, 1,7 százaléknál pedig halálos anafilaxiás sokk is kialakulhat. Szisztémás allergiás reakció esetén mindenképp tartsunk magunknál epinefin injekciót.

2. Rossz légszűrő használata

A pollenszűrők használata jó szolgálatot tehet, de mindenképp bizonyosodjunk meg róla, hogy megfelelő légszűrőt veszünk. Az olcsó légcserélő berendezések ugyanis nem használnak, sőt az ionizáló elektrosztatikus légszűrők még irritálhatják is az allergiásokat. Fontos még, hogy rendszeresen cseréljük a légszűrőket.

 

3. Szellőztetés

Ha kinyitjuk az ablakokat, a pollenek könnyen bejuthatnak otthonunkba, ahol megtapadnak a függönyben, a szőnyegekben és a bútorokban. Allergiaszezonban jobban tesszük ha zárva tartjuk a lakás- és autóablakokat.

4. Halogatás

Sokan úgy gondolják, elég, ha az első tünetek megjelenésekor keresik fel orvosukat. Akkor azonban már sokszor késő, mert a tünetek annyira súlyosak, hogy jelentősen rontják az életminőséget. Próbáljuk meg idejekorán kiváltani gyógyszereinket, hogy megelőzzük a komolyabb tünetek kialakulását.

5. Öngyógyítás

Lehetőleg egyáltalán ne kísérletezzünk otthon, egyedül. Keressünk fel egy allergia specialistát, aki majd az állapotunknak leginkább megfelelő kezelést ajánlja.

Kapcsolódó kifejezések: allergia  allergiaszezon  keresztallergia  pollenallergia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!