Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Mogyoróallergia: becsapták az immunrendszert

nut allergyA kutatóknak sikerült az immunrendszer becsapásával kiiktatniuk a mogyoróval szemben kialakuló életveszélyes allergiás reakciót. Így a szervezet védekező rendszere elhiszi, hogy a mogyoró fehérjéi nem ellenségek.

A Northwestern Egyetem kutatása a klinikai kísérleteket megelőző stádiumban tart. A mogyorótoleranciát úgy érték el, hogy a vérsejtekhez kapcsolták a mogyoró fehérjemolekuláit, így mutatták be újra a szervezetnek. Ezzel a megközelítéssel később akár más ételallergiákra is lehet hatni.

„Úgy véljük, találtunk egy gyors és biztonságos módszert az élelmiszer-allergiák megszüntetésére” – mondta Paul Bryce, a Northwestern Egyetem Feinberg orvosi karának adjunktusa, az allergológia-immunológia osztály munkatársa. Bryce és Stephen Miller, az egyetem mikrobiológus-immunológus professzora együtt készítették el a Journal of Immunology című folyóiratban megjelent tanulmányt.

Első alkalommal használták ezt a módszert az immunrendszer toleranciájának kiépítésére allergiás betegségben. Korábban autoimmun betegségek esetén vetették be. Egy másik áldásos hatással is bír: növeli a szabályozó T-sejtek számát, melyek fontos szerepet játszanak abban, hogy a mogyoró fehérjéit a beteg szervezete normálisként ismerje fel, ezáltal lesz az immunrendszere normális, kiegyensúlyozott működésű.

„A T-sejteknek különféle formái vannak” – magyarázta Bryce. „Ez a módszer kikapcsolja a veszélyes Th2 T-sejtet, ami az allergiát okozza, és szaporítja a nyugtató hatású szabályozó T-sejteket. Az embernek elméletben nem jelenthetne gondot a mogyorófogyasztás.”

A cikk a reklám után folytatódik

A mogyoróallergia gyakran okoz életveszélyes reakciót, úgynevezett anafilaxiás sokkot

Évente mintegy 15.000–30.000 ilyen roham következik be ételallergia miatt, ebből 100–200 beteg életét veszti. Nincs biztonságos mód a súlyos rohamok megelőzésére. Ha egy allergiás ember mogyorót eszik, a fehérjék felszívódnak a bélrendszerben, és egy egész testre kiható, életveszélyes reakciót váltanak ki. A légutak elzáródnak, lezuhan a vérnyomás, a beteg eszméletét veszítheti és meg is halhat. Az egyetemen évekkel ezelőtt megalkották a mogyoróallergia egérmodelljét. A kutatók mogyorófehérje-molekulákat kapcsoltak a leukocitákhoz, majd visszafecskendezték a rágcsálókba. Két kezelést követően mogyorókivonattal etették meg őket. Nem jelentkezett a súlyos reakció, mert immunrendszerük már biztonságosnak ismerte fel a fehérjét.

Az immunrendszer normálisként azonosította a mogyorófehérjét, mivel már benne volt a fehérvérsejtekben. A kezelés nélkül az állatok anafilaxiás sokkot kaptak volna” – mondta Bryce, aki úgy véli, több fehérjét is hozzá lehet kapcsolni a sejtek felszínéhez, így egyszerre többféle ételallergia is kezelhető.

Miller ezt a módszert már használta autoimmun betegségek esetén is. Korábbi kísérlete során ugyanígy sikerült állatokon gátat vetnie a szklerózis multiplex és az 1-es típusú cukorbetegség romlásának. Az emberkísérletek jelenleg az I/IIa klinikai fázisban tartanak. Mikrorészecskékkel is kísérletezik a vehérvérsejtek helyett, mert ezeket könnyebb gyártásra alkalmassá tenni.

Kép: sxc.hu

Kapcsolódó kifejezések: immunrendszer  mogyoróallergia  táplálékallergia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!