Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jolán napja van. Holnap Olivér napja lesz.
A+ A A-

Veszélyes-e a darázscsípés?

darazsPontosítsunk: a darázs (és a méh) nem csíp, hanem szúr! Főleg akkor, ha zavarjuk, kergetjük őket, ha úgy érzik, hogy veszély fenyegeti őket.

Ezért az elsődleges védekezés, ha darázs kering a fejünk, a kezünk körül, hogy nem hadonászunk, csapkodunk, hanem nyugodtan megvárjuk, amíg továbbáll!

A nálunk leggyakoribb német darázs nappal, meleg időben a legélénkebb és az erős illatokra érzékeny.

Falánk jószág

Roppant falánk: még a reggeliző tányérról is elcseni a morzsákat, a kis sajt vagy parizer darabkákat. A kertben jelentős kárt okoz azzal, hogy a sérült gyümölcsök levét kiszívja, sőt a szőlő bogyójának a héját átrágja és a bogyó cukros levét elfogyasztja. Védekezni lehet ellenük a szőlőfürtök bezacskózásával, de jelentékenyen csökkenthető az általuk okozott kár mértéke azzal, ha a vadászterületükön friss vízzel megtöltött itató edényeket helyezünk el. Rovarölő szerrel ne védekezzünk ellenük, mert akkor a gyümölcs is fogyasztásra alkalmatlanná válik.

A szúrás veszélyes lehet

A darázsszúrás azonnali, fájdalmas bőrduzzadást idéz elő; ezt ecettel, petrezselyem zöldjével mérsékelhetjük és általában egy-két nap alatt felszívódik. Igen veszélyes azonban, ha a szúrás nyálkahártyát (pl. az orr belsejét, nyelvet, szemet) ér; ilyen esetben a beteget minél gyorsabban orvosra kell bízni. Hasonló a helyzet a darázsszúrásra allergiás személyek esetében is.

A cikk a reklám után folytatódik

Családja van

A darazsak családokban élnek; a fészküket rendszerint a kert földjében építik ki, de gyakran készítenek korhadt fákról lerágott cellulózból fészket a kerti házak ablakkeretén, spalettáján és más védett helyen (olykor még a kapu zárjában is). A fészek sejtjeibe a királynő rakja le a tojásait. A telet csak a királynő és a tojások élik túl, ezért a fészkeket télen lehet veszélytelenül, de azért óvatosan eltávolítani. Nyáron a fészkeket csak előzetes, rovarölő szerrel történt bepermetezés után ajánlatos megsemmisíteni.

Kapcsolódó kifejezések: darázscsípés  méhcsípés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!