Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
A+ A A-

Nátha vagy szénanátha?

Nátha vagy szénanátha?A meghűlés és az allergia hasonló tüneteket okozhat, és az enyhülés biztosításának legelső lépése az, hogy kiderítsük, melyikben szenvedünk – állítja az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium (ACAAI).

Nátha és szénanátha: megkülönböztethetőek

A náthát a több mint 200 emberről-emberre terjedő vírus valamelyike okozza. A nem fertőző allergiáért viszont valamilyen allergén, például virágpor felkelős, amely az immunrendszer túlreagálását váltja ki. Tavasszal a fák és fűfélék nagy mennyiségű virágpora az Egyesült Államokban a szénanátha, vagyis az allergiás rhinitis becslések szerint 60 millió emberben vált ki tüsszögést és egyéb nátha-szerű tüneteket.

A szakemberek szerint többféleképpen is meg lehet különböztetni a tavaszi allergia és a nátha tüneteit. A nátha általában kifejlődik, orrdugulással, torokirritációval és alacsony lázzal kezdődve, amit tüsszögés, orrfolyás és besűrűsödő orrváladék követ, amely gyakran sárga illetve zöld színűre változik. A leggyakoribb allergiás tünetek közé tartozik a tüsszögés, a szem és orr viszketése, de az orrváladék többnyire színtelen.

A cikk a reklám után folytatódik

Míg a nátha általában egy-két hétig tart, az allergiás tünetek makacsul megmaradnak, sőt a tüneteket okozó allergén folyamatos behatása következtében akár súlyosbodhatnak is. A tavaszi allergiák akár hat hétig, vagy még tovább is elhúzódhatnak.

A fájdalom és a láz leginkább náthára utal, a szemviszketés viszont inkább az allergia jele. Torokfájás és köhögés allergia esetén is előfordulhat, de leginkább a náthára jellemző. A köhögés gyakran előfordul megfázás esetén, ugyanakkor az allergiával összefüggő asztma tünete is lehet, különösen gyermekek esetében. Az ACAAI azt tanácsolja, hogy makacs köhögés esetén keressünk fel allergológus szakorvost.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!