Ma Janka és Zsanett napja van. Holnap Angéla és Petronella napja lesz.
A+ A A-

Megoldás az allergia és az asztma ellen

allergy_pollenAz immunrendszer rossz reakciója okozza az allergiát és az asztmát. A kutatóknak sikerült, az immunsejteket átprogramozni.

Az allergia és az asztma, a szervezet immunrendszerének egy rossz válaszára vezethető vissza

Amerikai és német kutatók kitalálták, hogy a rossz válaszokért felelős T- helper sejtek átprogramozhatóak.

A T-sejtek, azaz T- limfociták egyik csoportja. Sokféle feladatot látnak el, így többek között segítik az immunitásban résztvevő sejteket (helper=segítő) az antigének felismerésében és elpusztításában, serkentik az ellenanyagok termelődését, és 'harcba szólítják' más fehérvérsejteket, a szervezetbe behatoló antigén elpusztítására.

A cikk a reklám után folytatódik

Bizonyos gének aktivitása áll a háttérben

A szakemberek azt vizsgálták, melyik génaktivitást kell a T-helper sejtekben megváltoztatni, hogy a káros immunválaszokat gyengítsék. Az allergiás betegek esetén, a T-helper sejtek két alcsoportja közötti egyensúlyzavaráról van szó: a Th2-sejtek többletet mutatnak a Th1-sejtekkel szemben. Ez vezet ahhoz, hogy a szervezet valamire allergiával válaszol. Az asztma esetén hasonló folyamat zajlik le, allergéneket lélegzik be a beteg.

A re-programozás érdekében, a kutatócsoport megváltoztatott T-helper sejteket injekcióztak be kísérleti egerekbe, ezután „megfertőzték” az állatokat vírusokkal. Az eredményeikben a két helper-sejt-csoportban egy vegyes alakot kaptak, mely eredmény elősegítené új terápiák lehetőségét, írja a focus.de.

(fotó: sxc.hu)

Kapcsolódó kifejezések: T-helper  allergia  antigén  asztma  immunitás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!