Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
A+ A A-

Szakorvosi javaslat akár 1 évre is

Szakorvosi javaslat akár 1 évre is2009. július 1-től akár 1 évre is adhatnak javaslatot a szakorvosok az asztmában, a szénanáthában és a COPD-ben használt gyógyszerek többségére.

Országosan nagy probléma, hogy kevés a tüdőgyógyász szakorvos, a várólisták hossza pedig nő

Különösen vidéken a betegeknek 2-3 hónapra tudnak a tüdőbeteg-gondozók előjegyzési időpontot adni az orvosi kontrollvizsgálatra. Aki nem tud várni hónapokat, annak gyakran órákat, akár 5-6 órát is kell várnia, amíg bejut az éppen rendelő szakorvoshoz.

Az OEP először úgy próbált ezen még a tavasszal „segíteni”, hogy a szénanátha elleni gyógyszereket egyszerűen kivette a kiemelten támogatott körből. Az évekkel ezelőtt még 90%-ban támogatott antihisztaminok és az orrdugulás megszüntetésére tartósan alkalmazható orrsprayk árából már alig 25%-ot térít a biztosító. Ugyanakkor könnyebbség, hogy minden orvos ugyanolyan jogosultsággal és ugyanolyan áron rendelheti ezeket a gyógyszereket.

Az allergiás nátha (szénanátha) gyógyszereit illetően, ha magasabb költségszinten is, de látszólag könnyebbség az új szabályozás a betegeknek, de egyúttal elveszítik a szakorvosi kontrollt, és a legújabb, leghatékonyabb gyógyszerek is lassabban juthatnak el hozzájuk, hiszen a háziorvosoktól nem várható el, hogy minden betegségben, minden gyógyszerben naprakész legyen. A tüdőgyógyászokhoz már csak azok a szénanáthások járnak, akik asztmások is, és az asztma gyógyszereik kedvezményes felírásához szükségük van a szakorvosi javaslatra.

A szakorvosi javaslatokat eddig 3-6 hónapos időtartamra adhattunk meg, 2009. július 1-től azonban akár 1 évre szóló javaslattal is elláthatjuk az asztmás és COPD-s betegeinket a legtöbb gyógyszer esetében.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

Lássunk egy kis ízelítőt a kiemelt indikációs körbe tartozó gyógyszerek felírhatóságáról

50% támogatottsággal írhatók a teofillin készítmények (Egifillin, Euphylong, Retafillin és Theospirex). Az új szabályozásnak az egyik legnagyobb előnye, hogy elsőnek választandó szerként nem jönnek szóba a teofillinek, mert csak azoknak az asztmásoknak adható rájuk szakorvosi javaslat, ha inhalációs kortikoszteroiddal (ICS) és hosszú hatású hörgőtágítóval (LABA) nem hozható kontrollált állapotba az asztmás. Ugyanezekre a teofillinekre COPD-ben csak kórosan alacsony légzésfunkció (80% alatti FEV1) esetén és hosszú hatású hörgőtágítók mellett adhat javaslatot a szakorvos a háziorvosok számára – igaz, akár 1 éves időtartamra a korábbi maximum 6 hónap helyett.

Szakorvosi javaslatra továbbra is 70%-os támogatottsággal írhatja a háziorvos azokat a tápszereket, energiaitalokat, amelyekre a hirtelen lefogyott, vagy krónikusan nagyon sovány betegeknek (pl. tüdőrák, COPD) van szükségük – igaz, a korábbi 3 hónap helyett már 1 évre is megadható a szakorvosi javaslat.

A szakorvosi javaslatra 90%-os támogatottsággal írható asztma és COPD elleni gyógyszerek ugyanazok maradtak, és a legtöbbjükre akár 1 évre szóló javaslatot adhat a tüdőgyógyász. Ide tartoznak a rohamoldásra használatos hörgőtágítók (pl. salbutamol, fenoterol, terbutalin), a hosszú hatású hörgőtágítók (formoterol, salmeterol, tiotropium), az inhalációs kortikoszteroidok (budesonid, fluticason, ciklezonid), ezek kombinációi és a leukotriénantagonisták (montelukaszt és zafírlukaszt).

100%-os támogatás mellett ugyancsak 1 évig írhatják a légzési elégtelenség miatt szenvedő betegeik részére a háziorvosok a hagyományos palackos és cseppfolyós oxigént, bár ez utóbbihoz előzetesen be kell szerezni a regionális szakfőorvos írásos engedélyét is a szakorvosi javaslat megadásánál.

A legnehezebben kezelhető, nem kontrollált asztmások számára lehetőség van immunológiai kezelésre is. A gyógyszer felírásához a háziorvosnak szüksége van az érvényes szakorvosi javaslatra, amelyet maximum  4 hónapra adhat meg a tüdőgyógyászati osztály orvosa a regionális szakfőorvos engedélyének a birtokában.

Megnőtt a szakorvosok "szabadsága"

Összességében elmondható, hogy jelentősen megnőtt a szakorvosoknak az a szabadsága, hogy mennyi időre fogják megadni a szakorvosi javaslatot a tartósan használt gyógyszerek kiemelt támogatás melletti felírásához. A dilemma kettős: adjunk ki hosszabb javaslatot a betegeknek, és ezzel adjuk meg a lehetőséget a betegek számára, hogy csak évente egyszer kelljen kötelező állapotellenőrzésen megjelenniük, ezzel együtt csökkentjük a várólistát, több idő marad a többi betegre, és csökkentjük az OEP-finanszírozás mértékét – veszélyeztetve az intézet, a szakrendelés gazdasági egyensúlyát.

Az évenként egyszeri orvos-beteg találkozás csak a legjobb (kontrollált) állapotban lévő, panaszmentes asztmásoknál és COPD-s betegeknél fogadható el, a nem kielégítő állapotban lévő pácienseket az állapotuktól függően gyakrabban kell látnia a tüdőgyógyásznak a teljes kontroll (panaszmentesség normális légzésfunkció mellett) eléréséig.

További részletek: www.oep.hu

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász és belgyógyász szakorvos
tüdőbeteg.hu

Kapcsolódó kifejezések: COPD  asztma  szénanátha 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!