Ma Janka és Zsanett napja van. Holnap Angéla és Petronella napja lesz.
A+ A A-

Már nem a növényi pollen a főellenség

water_drops.jpgA hidegebb időszakokban megnő a lakásokon belül található allergének szerepe is.A pollenkoncentráció tovább csökkent, a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) virágpor mennyisége csak Szekszárdon érte el a közepes szintet, egyébként országszerte alacsony koncentrációt jelentettek.

A levegőmintákban kis mennyiségben még megtalálhatók az üröm (Artemisia), a libatopfélék (Chenopodiaceae), a pázsitfűfélék (Poaceae), és a csalánfélék (Urticaceae) pollenszemei. E virágporok által kiváltott allergiás tünetekre gyakorlatilag már nem kell számítanunk - áll az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának 43. heti jelentésében.

A penészgomba elemek koncentrációja viszont több városban is nagyon magas (Győr, Mosdós, Pécs, Szekszárd, Veszprém) – a többi állomáson magas értéket mértek. A csapadékos időjárás beköszöntével számíthatunk arra, hogy a gomba eredetű allergének légköri koncentrációja tovább növekszik.

A cikk a reklám után folytatódik

Az allergiát ill. asztmát okozó penészek a nedves avaron jelennek meg, ezért javasoljuk az utcák és kertek rendszeres takarítását. A hidegebb időszakokban megnő a lakásokon belül található allergének szerepe is. Az ablakon lecsapódó vízpára jelzi, hogy az allergén penészgombák és atkák szaporodására kedvező környezet van kialakulóban a lakásban. 

Kapcsolódó kifejezések: allergia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!