Ma Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.
A+ A A-

Divertikulózis

Ezt a betegséget az emésztőrendszer egyes részeiben (nyelőcső, patkóbél, vékony- vagy vastagbél) jelen lévő divertikulumok jellemzik. A divertikulum a szerv falának körülírt tágulata, egy kis kesztyűujj formájú tasak, mely egy természetes vezetékbe nyílik. A divertikulum jelenléte önmagában nem jelent veszélyt, azonban gyakran gyulladás és fertőzés kiindulási helyévé válhat, olykor vérezhet, ritkán a bél átfúródásához vezethet. Leggyakoribb a vastagbél-divertikulózis, ilyenkor egyidejűleg számos divertikulum képződik. Divertikulózis esetén az étrendi és orvosi kezelésen túl hasznos lehet:

1. akupresszura.

2. homeopátia – Belladonna éles fájdalomra, érzékeny hasra, Bryonia heves bal oldali fájdalomra, Colocyntis – éles, metsző fájdalomra, fokozott bélgáz-termelődésre, Magnesia phosphorica heves, hirtelen fájdalomra.

3. gyógynövény-készítmények – izomgörcsök ellen és a gyulladt bélfal gyógyulásának elősegítésére napi 3-4 csésze borsmenta- vagy kamillatea, bélfal gyulladásának enyhítésére vörös szilből készült tea, a belek nyugtatására napi fél csésze Aloe vera lé.

Kapcsolódó kifejezések: divertikulózis 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!