Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció (röviden: TM) egy meditációs módszer, melyet Maharishi Mahesh Yogi (ejtsd: Maharsi Mahés Jógí) indiai származású spirituális tanító kezdett el aktívan tanítani, először Indiában, 1955-ben, majd az 50-es évek végétől kezdve szerte a világban.

Az elmúlt fél évszázad során a TM a világ egyik legismertebb meditációs és önfejlesztő módszerévé lett, több mint hatmillióan sajátították el világszerte, egy mindenhol egyforma, "hét lépcsős" (hét napos, naponta kb. két órát tartó) tanfolyam keretein belül.

A technikát mindennap kétszer kell gyakorolni (általában reggel és este) 15-20 percig, csukott szemmel és kényelmes ülő helyzetben. A meditáció során a gyakorlók egy speciális hangsort (mantrát) gondolnak magukban, a hangsúly azonban az indiai eredetű meditációs módszerekkel szemben, nem a mechanikus ismételgetésen, hanem a spontaneitáson van.
Maharishi a TM-et egy univerzális, vallásoktól független szellemi technikaként tanítja, melynek során az elme "egy csendes, mégis teljesen éber, tudatos állapotba merül. Ugyanakkor a test különleges, mély nyugalmi és ellazult állapotba jut."

Maharishi ezt az állapotot "transzcendentális tudatnak" nevezi, mely a normálisan tapasztalt ébrenlét, álom, mélyalvás állapotától különböző negyedik tudatállapot. Elmondások szerint ennek a megtapasztalása nagyfokú boldogságérzettel, békességgel és csendességgel jár együtt

A technika testre és elmére gyakorolt hatásairól az 1970-es évektől kezdve számos tudományos vizsgálatot is végeztek, sokszor igen neves kutatóintézetek közreműködésével, a meditáció során tapasztalt anyagcsere változásoktól a szív- és érrendszeri betegségeken át az ún. "magasabb tudatállapotok" jellemzőiig terjedtek.

A TM az elmúlt évtizedekben Amerikában sokszor heves támadásokat kapott, leginkább protestáns-fundamentalista részről, melyek kétségbe vonják a TM vallási nézetektől való mentességét.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!