Ma Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
A+ A A-

Schüssler-féle homeopátia

Wilhelm Heinrich Schüssler német orvos által kidolgozott homeopátiás elmélet és terápia, amely szerint vannak olyan betegségek is vannak, amelyek úgynevezett sejt-sókkal vagy szövet-sókkal (kálcium-fluorid, foszfát- és szulfátsói, nátrium-  és kálium klorid, foszfát- és szulfátsói, vas és magnézium foszfátsói, valamint szilíciumdioxid) segítségével orvosolhatóak.

A Schüssler sókat tabletta formájában forgalmazzák, többnyire D6 potenciában. Az 1., 3., 11. sók kivételt jelentenek, ezeket a kedvezõbb biológiai feltárhatóság miatt D12 formában adagolják.

1. Calcium fluoratum: csont és fogbetegségekre, szuvasodásra, gerincbántalmakra, kötõszöveti és mirigykeményedésekre, daganatok kiegészítõ terápiájára javasolt.

2. Calcium phosphoricum: csont és fogbetegségeknél a Calcium fluoratummal való kombinációban; idegrendszeri zavarokra és az ezekhez kapcsolódó viszketõ érzésre; gyengeség és lábadozás esetén; felületes gyulladásokra.

3. Ferrum phosphoricum: vashiány okozta vérszegénységre, fertõzés iránti érzékenységre, friss sebekre, vérzésekre, gyermekek megbetegedéseire; savóshártya hurutokra ajánlott.

4. Kalium chloratum: fontos szer a különbözõ szervi és nyálkahártya hurutok estében, amikor a váladék fehéres, de hatékonyan alkalmazható oltási reakciók és égések után.

5. Kalium phosphoricum: kimerültség, idegesség, álmatlanság, izomgyengeség és kimerítõ fertõzõ betegség után javallott.

6. Kalium sulphuricum: krónikus gyulladásoknál különösen, ha a váladék gennyes; reumatikus ízületi fájdalmaknál ajánlott, elõsegíti a méregtelenítési és kiválasztási folyamatokat.

7. Magnesium phosphoricum: egyik legfontosabb görcsoldó szer.

8. Natrium chloratum: a vízháztartást szabályozza, nedvedzõ ekcéma, lesoványodás, étvágytalanság, ideggyengesség, nyálfolyás, könnyezés esetén jól használható.

9. Natrium phosphoricum: a szervezet sav-bázis egyensúlyát szabályozza; gyomorsavtúltengés, húgysavas diatézis és az ezzel összefüggõ komplikációk, mint pl.: vesehomok, vese- hólyag- és epekövek kapcsán használatos.

10. Natrium sulphuricum: elõsegíti a vízhajtást és a fogyást; vizenyõk esetén, reumatikus panaszoknál, a bõr gombásodásánál, bõrkiütéseknél jól bevált.

11. Silicea: a bõrt, szõrzetet és a körmöket táplálja, erõsíti a csontokat és szilárdítja a kötõszövetet; mirigyek gyulladására és megkeményedésére, hegeknél, gennyes, sipolyképzõdésre hajlamos heveny és krónikus gyulladásoknál kiváló szer.

12. Calcium sulphuricum: elsõsorban régi és gennyes folyamatokra, tályogokra javallott; serkenti az anyagcserét.

 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!