Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Hiperbár oxigén terápia

A hiperbár oxigénterápia (HBO) során a páciens egy levegőterű nyomás- (keszon) kamrában ülve, vagy fekve, arcmaszkon keresztül a kamra-környezetnek megfelelő nyomású, orvosi tisztaságú, 100%-os oxigént lélegzik be.

A HBO kezelés működési elve visszavezethető a Henry féle gáztörvényre, mely kimondja, hogy a gázok folyadékban való oldhatósága nyomásfüggő. A vérplazmába fizikálisan beoldódott oxigén mennyisége – nyomásfüggően – a normális körülmények közt szállítotténak akár húszszorosára is növelhető.

Minél több oxigén van a vérben, annál mélyebbre tud a kapillárisokból a szövetekbe diffundálni – akár négyszer nagyobb távolságra is, mint normál körülmények közt.

Alkalmazási területek

A HBO terápia hatását a kezelendő betegségtől függően más és más módon fejti ki:
• Szén-monoxid-, vagy cyanid-mérgezés esetén a vvt.-Hgb. oxigénszállító helyeinek zöme hosszabb ideig blokkoltak, a vér nem tud O2-t transzportálni a testszövetek felé. Mivel a HBO2 fizikálisan beoldódik a plazmába; az O2-igény HBO-terápiával megoldható a blokkolt Hgb. ellenére is.

Műtét, baleset miatti jelentős vérveszteség, illetve például sarlósejtes krízis esetén jelentősen kevesebb oxigénmennyiséghez jut a szervezet ez áthidalható plazma-expander-infúzió és HBO-terápia kombinálásával.

Krónikus megbetegedéseknél és rosszul gyógyuló sebeknél hosszú távú javulást csak az érintett terület kis véredényeinek újraképződése hozhat. Ehhez rendkívül sok oxigén szükséges, melyet extra mennyiségben vihetünk be a szervezetbe HBO-kezeléssel, így a testszövetek gyógyulási folyamata nagy fokban felgyorsítható.

A zúzott, illetve rossz vérellátású területen lévő sebekbe került anaerob kórokozók makacs, súlyos sebfertőzést okozhatnak. A HBO-kezeléssel létrehozott magasabb oxigéntartalom vizsgálatokkal igazoltan „felturbózza" a fehérvérsejteket (gyorsabban elpusztítják a szervezetbe került kórokozókat), az anaerob kórokozókra (pl.: gázgangréna/Clostridium-fertőzés, “húsfaló baktériumok", stb.) direkt toxikus hatással van. A HBO-val bejuttatott jelentős mennyiségű – akár a „normális" húszszorosát is meghaladó – oxigén számos további mechanizmust (immunválasz sebességét, a különböző anyagcsere- és egyéb folyamatokat) is felgyorsít.

• A vér magas oxigéntartalmának további előnyei: jelentős vizenyő-csökkentő hatás. Az ödéma nyomást gyakorol a környező szövetekre (és a környező véredényekre), ez a vérátáramlás, az oxigenizáltság további romlásához vezet. HBO2-vel csökkenteni, ill. eliminálni lehet a szöveti oxigénhiányt, ezzel restituálódik az érintett szövetek károsodott funkciója – ezzel az ödémásodási hajlam is visszacsökken.

A hiperbár oxigénterápia felhasználási területei igen szerteágazóak, a HBO sikeresen alkalmazható például szénmonoxidmérgezés, különféle fertőzések, búvárbalesetek, valamint a nehezen gyógyuló sebek gyógyításában.

A HBO továbbá hatékonyan segíti a diabétesz, a neurológiai megbetegedések, mint például a migrén, az égési sérülések, keringési rendellenességek, sclerosis multiplex, reumatizmus, potenciazavar, sportsérülések, de akár az onkológiai terápiák mellékhatásainak kezelését is.

A felsorolás természetesen nem teljes, és a hiperbár oxigénterápia alkalmazási területeivel kapcsolatosan jelenleg is folynak a kutatások, így a közeljövőben további kórképekben is új terápiás publikációk és indikációk várhatóak, mint például az őssejt beültetés hatékonyságának fokozása.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!