Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Böjt terápia

Nemcsak az ókori ember tudott róla, de a modern élettan és táplálkozástan is ismeri. Elmélete szerint mind  a hirtelen hízás, mind pedig a hirtelen fogyás különféle élettani, fertőző és krónikus betegségek gyógyítására egyaránt alkalmas hatást képes kiváltani a szervezetben.

A böjtöt és diétát először járványok megelőzésére használták, amelyen sűrűn előfordultak a nagy ünnepek után. A Biblia 74-szer említi a böjtöt. Krisztus 40 napig böjtölt. Hippokratész, az orvostudomány atyja rutinszerűen javasolta a hosszú böjtöt. Kisgyerekek, állatok tipikusan elutasítják az ételt, amikor betegek. A legtöbb ember azonban nem tud a böjt jó hatásáról, és továbbra is eteti szeretteit, nehogy legyengüljenek. Nem tehetnének rosszabbat.

A böjt általában az ételtől és italtól való tartózkodást jelenti, csak vizet lehet inni, de ennek sok változata van, attól függően, mi a böjt célja. Vannak gyümölcs-böjtök, léböjtök és növényi böjtök. A böjt megkíméli a szöveteket (létfontosságú szerveket), elégeti a zsírt. Böjt során a test kezdetben elhasználja a glukózt, amit a máj és az izmok glykogén formájában tárolnak. Ez egy-másfél nap alatt történik. A test ezután használja a zsírt, mint üzemanyag forrást.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!