Ma Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
A+ A A-

Balneoterápia

A gyógyhelyeken nem csak a gyógyvizet használják fel kezelésre, hanem iszapkezelést, ivókúrát, inhalálást, mechanoterápiát (gyógymasszázst) és étrendi gyógykezelést (diétát) is alkalmaznak. Ezekhez még hozzájárulnak a klíma, a környezetváltozás, és a lelki hatások is. Ezért a felsorolt gyógytényezők együttes alkalmazására a gyógyhelyi kúra vagy fizioterápia elnevezést is használjuk. Ez utóbbi szélesebb körű fogalom, mint a fizikoterápia, mert beletartozik a gyógyfürdői kezelés, az éghajlat hatása és a diéta alkalmazása is. (A szó a görög füzisz szóból származik, és magyarul természetet jelent. Ez tükröződik a „természetes gyógymódok” elnevezésben is, bár ma már a felhasznált energiákat gyakran mesterségesen is előállítjuk.)

A kalciumos és a jódos vizek gyulladásos mozgásszervi megbetegedések esetén hasznosak. A kéntartalmú vízben való fürdőzést a degeneratív gerinc- és végtagízületi bántalomban szenvedőknek javasolják, de a bőrbetegeknek is jót tesz. A szénsavtartalmú vizeket szívbetegeknek, perifériás keringési zavarokkal küszködőknek ajánlják. A konyhasós vizek nőgyógyászati és urológiai gyulladások mérséklésére alkalmasak. A radonos gyógyvizek elsősorban fájdalomcsillapításra használhatók.

Napjainkban csak balneoterápiás kezelést önállóan nem adnak, azt különböző beavatkozásokkal – például iszappakolással, gyógytornával, elektroterápiával, vagy gyógymasszázzsal kombinálják. A balneoterápiát szinte valamennyi klinikai ág felhasználja gyógykezelésében, ideértve a műtétek utókezelését, valamint a rehabilitációt is.

A fürdőkúra akkor hatásos, ha a beteg legalább 15 kezelésen vesz részt, és a fürdőzés idejét 15 percről fokozatosan növelik 45 percre.

Balneoterápiával megelőzhető, kezelhető leggyakoribb panaszok

    * idült ízületi gyulladás
    * kopásos gerinc- és ízületi elváltozások, köszvény
    * Bechterew-kór
    * lágy rész-reumatizmus
    * idült derékfájás
    * porckorong-megbetegedések
    * mozgásszervi fejlődési és tartási rendellenességek
    * felső légúti rendellenességek
    * egyes emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek
    * egyes szív- és keringési betegségek
    * bizonyos idegfájdalmak
    * idült bőrbántalmak
    * balesetek, valamint csont- és ízületi műtétek utáni utókezelés

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!