Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Apiterápia

A méhészeti termékekben koncentráltan megtalálhatók a növények, a növényi drogok hatóanyagai, a méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten. Farmakodinamikai hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonlóak. Táplálkozás-élettani szempontból jellemzőjük az, hogy koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat.

Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését (megelőzés) és az immunrendszer erősödését. A méhészet temékei közül néhány alkalmazása megfontolást igényel. A mézet manapság gyakran hamisítják. A hamisított méz magas cukor és víz, esetleg glicerintartalmú is lehet.

Tévedés, hogy az áttetsző, folyékony méz a jó. A méhek vízszintesen épített léprendszeréből nem folyik ki a méz! A magasabb viasztartalmú méz opálossá (viasz-szemcsés) állagúvá válhat. A gyógyhatás egy részét éppen ez a viasztartalom képviseli. Természetesen a méz kora befolyásolja a mézgásodást, de a méhészek nem tárolnak több évig mézet.

A méhcsípést többek között ízületi bántalmakra jegyzik, de alkalmazása házi körülmények között semmiképpen nem ajánlott. Az allergiás reakció néhány embernél súlyos következményeket idézhet elő.

A propolisz a méhek ragasztója. Speciális kémhatása, összetétele határozott gyógyító erőt képvisel. A megfelelő tisztaságú propoliszt öreg kaptárból, korhadt, bomlásnak indult fáról nem lehet begyűjteni.

A virágport a kaptár bejáratánál elhelyezett speciális tálcán gyűjtik. A megfelelő tisztasághoz és szelekcióhoz fontos a virágzási naptár. A biotechnológiás méhészetben a vegyszermentesség mellett ügyelnek a keretek, az eszközök és a hordás tisztaságára is.

Apiterápiás termékek:

- méz
- virágpor
- méhviasz
- propolisz
- méhméreg

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!