Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

Áfonyával leküzdhető az érelmeszesedés

blueberries2imgAz Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által finanszírozott tanulmány kiderítette, hogy az áfonya hatékony ellenszere lehet az artériák megkeményedésének, vagyis az érelmeszesedésnek.

A kísérleteket egyelőre csak egereken végezték el, de ha a további vizsgálatok is biztatóak lesznek, akkor embereken i kipróbálják a módszert.

Az érelmeszesedés okozza a két leggyakoribb szívproblémát, a szívinfarktust és a stroke-ot

A szív- és érrendszeri betegségek pedig a legtöbb halálos áldozatot szedik az Egyesült Államokban. A kísérletek során 30 egér állapotát figyelték meg – közülük 15-öt 20 héten át minden nap beoltottak áfonyakivonattal – írja a Journal of Nutrition. 

Korábbi tanulmányok már feltételezték, hogy az áfonya segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, ez azonban az első olyan vizsgálat, amely ezt az állítást közvetlen bizonyítékokkal tudta alátámasztani.

A cikk a reklám után folytatódik

A 20 hét leteltével ugyanis a tudósok megfigyelték, hogy az áfonya injekciókkal kezelt egerek aortáján található elváltozások, amelyeket két ponton mértek meg, 39, illetve 58 százalékkal kisebbek voltak, mint azoknál az egereknél, amelyek nem kapták meg a napi fél csésze áfonyának megfelelő mennyiségű kivonatot.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: áfonya  érelmeszesedés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!