Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

A grépfrút segíthet a cukorbetegeken?

grapefruit_imgA grépfrútot sokan nem szeretik kesernyés íze miatt, pedig a legfrissebb vizsgálatok szerint éppen ebben rejlik „csodatévő” ereje. A kesernyés ízért felelős antioxidáns ugyanis olyan folyamatokat indít be a szervezetben, amelyeknek köszönhetően jelentősen megnő az inzulinérzékenység, így a gyümölcs gyógyírt kínálhat a cukorbetegek számára.

A sokak számára kellemetlen ízért felelős antioxidáns neve naringenin – ez az összetevő több citrusfélében is jelen van, a legtöbb azonban a grépfrútban található belőle.

Az anyag olyan folyamatokat indít be a szervezetben, amelyek következtében a máj zsírt kezd el lebontani, ezzel párhuzamosan pedig megnő az inzulinérzékenység. A tudósok szerint a legfurcsább az, hogy ezek a „tünetek” kísértetiesen hasonlítanak arra, amit a test hosszú távú éhezés esetében produkál.

A cikk a reklám után folytatódik

A jeruzsálemi Héber Egyetem és a Massachusetts General Hospital munkatárainak együttműködése során derült fény a meglepő eredményekre.

Véleményük szerint az anyag hasonló hatással van a szervezetre, mint a lipidcsökkentő és diabétesz elleni gyógyszerek, ezért abban reménykednek, hogy a naringenin segítségével olyan természetes alapanyagú készítményeket kísérletezhetnek ki, amelyekkel gyógyítható lesz a cukorbetegség, a hiperlipidémia és a metabolikus szindróma is – olvasható a PLoS ONE cikkében.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!