Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

A banán megoldást jelenthet a halálos kór legyőzésében?

A banán megoldást jelenthet a halálos kór legyőzésében?A banánban megtalálható egyik vegyület segíthet megvédeni a nőket a szexuális úton terjedő vírustól. A tesztek során bebizonyították ugyanis, hogy az anyag ugyanolyan hatékony, mint két, régóta használt HIV gyógyszer.

A forradalmi vegyület egyfajta fehérje (lektin), ami a BanLec nevet kapta

Az anyagot a nőknek vaginálisan kell majd alkalmazniuk egy mikrobicid géllel összekeverve. A mechanizmus lényeges eleme, hogy a lektinek cukorkötő fehérjék – a HIV molekulái pedig cukorban igen gazdagok. Így a BanLec összekapcsolódik a vírussal, és támadni kezdi azt – így megakadályozza, hogy a szervezetbe kerüljön.

A kutatók a HealthDay-nek elmondták: a módszer előnye, hogy olcsóbb, mint a korábbi gyógyszeres kezelések, ezen kívül a tesztek alapján hatékonyabbnak is tűnik.

Michael D. Swanson, a tanulmány szerzője szerint a már meglévő HIV gyógyszerekkel az a legnagyobb probléma, hogy sok esetben nem elég hatásosak. A szervezetbe kerülve a vírus ugyanis gyakran mutálódik, és ellenállóvá válik a kezeléssel szemben. A BanLec azonban huzamos ideig képes megakadályozni ezt a folyamatot.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: BanLec  HIV  babán  fehérje  lektin  szexuális  vírus 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!