Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.
A+ A A-

Mi mindenre jó a dió levele, bele és a kopácsa?

nuss_shale_picGyógyászati célra nemcsak a növény levelét, de termésének külső húsos burkát (diókopács), a népi gyógyászatban pedig a csonthéjon belül a terméseket elválasztó, éretlenül nagyon keserű hártyáját is hasznosítják.

A levelében található anyagoknak - többek között naftokinon származékok (juglont), flavonoidok, illóolajok - köszönhetően külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák teáját, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. A diókopács juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz.

A dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák

A diófalevél-tea cserzőanyagokban nagyon gazdag, kiváló szer a gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenés ellen. A diótea fertőtleníti a gyomrot és a beleket, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát, megszünteti a szivárgó vérzéseket, elöli a kórokozó baktériumokat. A diókopács drogja csersavat (az éretlen még többet) és C-vitamint is tartalmaz. A főzetével mosott barna haj csillogóvá válik, sötétebb árnyalatot kap. Az olívaolajban kifőzött kopács kiváló hajkenő, dióolajként árusítják.

A diókopácsot diószüretkor, szeptember táján kell gyűjteni, míg levelét július- augusztus tájékán. Ehhez érdemes kesztyűt húzni, mert lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz bőrét. A gyűjtött kopácsot jól szellőző helyen szétterítve alaposan meg kell szárítani, de a már megromlott, penészes részeket előtte és közben el kell távolítani.

Maga a termés telítetlen zsírsavakban gazdag. Értékes tápanyagai és magas tápértéke miatt érdemes naponta egy-két szem diót elfogyasztanunk. A dióbél emellett esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.

Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is.

Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést is segíti.

Kapcsolódó kifejezések: dió  ekcéma  fekély 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!