Ma Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
A+ A A-

Gyógyítás aromaterápiával

Gyógyítás aromaterápiávalAz illóolajok használata már kb. 6500 éve ismert, amikor az egyiptomiak illatszereket és orvosságokat készítettek belőlük. Vallási célokra és a balzsamozáskor egyaránt használták őket. Az ősi ismereteket az görög, római és arab orvosok örökítették tovább, s egészen a 18. század végéig széles körben használták.

Az 1920-as években Gattefossé francia kozmetikai vegyész munkásságával kezdődik a modern aromaterápia – ő a levendula illóolajával nyugtatta és gyógyította a kisebb égési sérüléseket. Azóta vizsgálják más olajok terápiás alkalmazási lehetőségeit és ezek a kutatások adják az aromaterápia alapjait.

Betegségek gyógyítása illóolajok segítségével

Az aromaterápia olyan gyógymód, melynek során a különböző betegségeket gyógyítják, a panaszokat enyhítik illóolajok segítségével. A zsírban oldódó illóolajok erős illatanyaggal rendelkező,  esszenciák, melyeket desztillálással készítenek gyökerekből, füvekből, növényi héjakból, kéregből, magvakból, gyantából, levelekből és virágokból. Célszerű tárolásuk sötét üvegben vagy sötét helyen lévő üvegben, hűvös helyen történik. Gyermekektől elzárva kell tartani. Szavatossági idejük legalább egy év, kivéve a citrom-, a narancs- és a grépfrúthéjból készülteké, amelyeknél fél év. Minőségük szerint az árak is rendkívül eltérőek lehetnek (becslések szerint 1g igazi, 100%-os  jázminolajhoz kb. 8000 szál virágra van szükség). Utánzatokra nem érdemes kidobni a pénzt. Az illóolajok legfontosabb alkotóelemei a terpentin, az észter a fenol, az aldehid és az alkohol. Általában nem szabad hígítás nélkül alkalmazni, mert tömény formájában túl erősek, és helyi bőrirritációt okozhatnak. Néhány cseppet kell keverni valamilyen könnyű, növényi olajba (olíva, napraforgó,szója stb).

A szokásos arányok: általános fürdőkeverékhez 30 csepp illóolaj 20 teáskanál hordozóhoz, gyerekek és idősek számára felére, két év alatti kisgyermekek esetén negyedére kell csökkenteni a hatóanyagot. Másszázsolajként 8-12 csepp illóolajat tehetünk 6-8 teáskanál hordozóhoz.

Elsősorban stressz kezelésére jó

Az aromaterápia elsősorban a stressz gyógyítására ill. azokra a betegségekre hat erősen melyet a stressz súlyosbít. Jó eredmények érhetőek el a magas vérnyomás, menstruáció előtti tünetegyüttes (PMS), migrén, ekcéma, szorongás és irritábilis vastagbél szindróma esetén. 
Az illóolajok egyéb gyógyító tulajdonságai is hatásosak pl. a kamilla gyulladáscsökkentő, a teaolaj gátolja a fertőzések terjedését stb. A leghatékonyabb fertőtlenítő hatása a kakukkfű-, a terpentin-, a fahéj- és a keserűmandula-olaj keveréke. Kísérletek igazolták, hogy néhány illóolaj fokozza a nemi hormontermelést. Hangulatjavító hatása miatt befolyásolja a szerelmi együttlétet.

A beteg számára a legmegfelelőbb olajokat az aromaterápiával foglalkozó természetgyógyász – az aromaterapeuta – választja ki, s dönt azok felhasználási módjáról. A legáltalánosabb technika a masszázs, ami a konzultációval együtt egy-másfél óra időtartamú. Ezután kerülhet sor az otthoni alkalmazásra. A masszázson kívül bele lehet cseppenteni a fürdővízbe, akár gőz fölött, akár papír zsebkendőre cseppentve és mélyen belélegezve kiváló inhalálószer, alkalmas módszer a hideg vagy a meleg borogatásban. Fürdéskor 10 teáskanálnyi hordozóhoz kell a fentiek szerinti arányban illóolajat keverni, s a vízzel egyenletesen elkeverni. Ezután teljes nyugalomban 10 percig a vízbe merülve kell relaxálni.

Vigyázni kell a biztonságos alkalmazásra

Érzékenységi próba – néhány csepp illóolaj keverék a könyökhajlatba 24 órán keresztül leragasztva – megmutatja, hogy nem okoz-e bőrirritációt. Csak szakember által használható a majoránna-, a kakukkfű-, a szegfűszeg-, a borsikafű-, a zsálya-, a télizöld- és a  fahéjolaj. A citrusfélék és a vasfű fényérzékeny, ezért napozás előtt nem használatos az alkalmazása.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Gattefossé  aroma  illóolaj  orvosság  terápia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!