Ma Kornélia napja van. Holnap Kázmér napja lesz.
A+ A A-

Felső légúti hurutban a méz jobb, mint az antibiotikum

tea mezzelA méz a hagyományos orvoslás fontos szereplője: önmagában, lépesméz formában, méhviasz formában egyaránt számos belső betegség és bőrbaj gyógyítására használták és – bár egyre kevesebb helyütt – használják ma is. Fontos leszögezni, hogy a világszerte óriási mennyiségben forgalmazott kínai – méhet soha nem látott – műméz, valamint sajnos a „diabetikus” méz sem tartozik az igazi méz kategóriájába.

A méz alkalmazása kapcsán angol kutatók 14 klinikai vizsgálat meta-analízise alapján az alábbi – a csak a korszerű orvostudományban vakon hívők számára – meglepő eredményre jutottak:

Felső légúti hurutban szenvedőknél kávéskanalanként vagy teában adagolt méz a vizsgálatok kétharmadában a tüneteket jól csökkentette, főként a köhögés súlyosságát és gyakoriságát mérsékelte jól és erősen lerövidítette a betegség tartamát. Ezen hatásaiban felülmúlta az antibiotikus kezelést és ennek következtében csökkentette az antibiotikum elleni rezisztencia kifejlődésének a veszélyét.

(Diabéteszben kizárólag valódi méz, elsősorban hársméz vagy vegyes virágméz alkalmazása javasolt, és ha igen kis adagokra elosztva – napi 4-5 kávéskanállal teában – gyakori vércukorméréssel párhuzamosan alkalmazzuk, a gyorsabb gyógyulás mellett elkerülhetővé válhat az anyagcsere átmeneti romlása, azaz a vércukor túlzott megemelkedése is – a referáló megjegyzése.)

(Forrás: BMJ Evidence-Based Medicine)

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: antibiotikum  légúti hurut  méz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!