Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Kakukkfűvel a pattanások ellen

MargaritaA kakukkfűben lévő természetes anyagok laboratóriumi tenyészetekben hatékonyabbak a pattanásokat kiváltó baktériumok ellen, mint a hagyományosan használt szerek – állapították meg a Leeds-i Metropolitan Egyetem kutatói.

A fűszernövényben található vegyületeknek baktériumellenes tulajdonságai vannak, ezért a jövőben fontos szerepe lehet a kakukkfűnek a pattanásokkal szembeni küzdelemben.


Számos kiváltó tényező játszik közre a pattanások képződésében, de elsődleges szerepe a Propionibacterium acnes (PA) nevű baktériumnak van. A helyi kezelésekben a baktérium elpusztítására gyakran használnak benzoil-peroxidot tartalmazó ecsetelőt, ez azonban irritálja a bőrt, viszkető, égő érzést és kipirosodást okozhat.


A cikk a reklám után folytatódik

Kimberley Sanderson, az egyetem hallgatója több napos alkoholban való áztatással tinktúrát készített több gyógynövényből. A turbolya, a körömvirág és a kakukkfű kivonatát tartalmazó oldatok hatását ezután laboratóriumi baktériumtenyészetekben vizsgálta és összevetette a benzoil-peroxid hatékonyságával is.


Valamennyi tesztelt tinktúra hatásosan pusztította el a baktériumokat, de a leghatékonyabbnak mégis a kakukkfű kivonata bizonyult. Az eredményeket az Általános Mikrobiológiai Társaság Dublinban megrendezett konferenciáján ismertették.


MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: kakukkfű  pattanás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!