Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

Kurkuma Parkinson-kór ellen?

curry 0007863130M-849x565Az indiai sáfrány néven is ismert kurkuma segít csökkenteni az egyik, a Parkinson-kór kialakulásában fontos szerepet játszó fehérje felhalmozódását a szervezetben – állítják a Michigan Állami Egyetem (MSU) tudósai.

Basir Ahmad és kollégái korábban bizonyították, hogy az alfa-szinuklein fehérje túlzott felhalmozódása (aggregáció) összefüggésben van a Parkinson-kór kialakulásával. A mostani, a Journal of Biological Chemistry című szaklapban publikált tanulmányból kiderül azonban, hogy a kurkuma képes lehet megállítani ezt a folyamatot.

„A kurkuma megóvja a fehérjéket az aggregációtól, ami amúgy az első lépés lenne a betegség kialakulásában” – nyilatkozta Lisa Lapidus, az MSU fizikus docense. „A fűszer hatóanyaga ugyanis olyan szorosan összekapcsolódik az alfa-szinukleinnel, hogy megakadályozza a testhőmérsékleten történő felhalmozódást”.

A cikk a reklám után folytatódik

A kutatók lézerrel vizsgálták a fehérjék – a sejtekben lévő aminosav-láncok – viselkedését. Bár a tudósok tisztában vannak a fehérje-struktúrákkal, kialakulásuk módja – a gombolyodás néven is ismert folyamat – még nem világos teljesen.

Amikor a kurkuma az alfa-szinukleinhez kapcsolódik, nemcsak megakadályozza a fehérje aggregációját, de a gombolyodás, tehát a rekonfiguráció esélyét is növeli. A kurkuma tehát annyira felgyorsítja a fehérjét, hogy megakadályozza a más fehérjékkel való összekapcsolódás lehetőségét. Ebből is látszik, hogy a sebességnek kulcsszerepe van ebben a folyamatban.

curry sxc 360018 9672

A tudósok szerint ha találnának egy olyan szert, ami képes lenne megakadályozni a fehérjék kigombolyodását, akkor képesek lennének gyógyítani a Parkinson-kórhoz hasonló betegségeket. „A kurkuma bár ígéretes, a felhasználási területe rendkívül behatárolt, ugyanis nem képes eljutni az agyba, ahol a kigombolyodás végbemegy” – magyarázta Lapidus. „Ennek ellenére reméljük, hogy a mostani kutatással olyan kapukat nyitottunk meg, amelyek hozzájárulhatnak egy hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez”.

A kurkuma

A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövény. Angol neve: turmeric, míg a magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány.
Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.
A fűszert, a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyöktörzse, és gumója (Curcumae rhizoma) a méregmentes, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, és sajátos aromája, sárga festőszíne miatt kedvelik.
A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Parkinson-kór  indiai sáfrány  kurkuma 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!