Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

Tippek macskajajra

Tippek macskajajraAz elmúlt éjszaka fantasztikus volt. Találkoztál a haverokkal, folyt a pezsgő, és te voltál a világ császára. Valami ugyan azt súgta odabent, hogy reggel lesz egy kis gond, de gyorsan elhessegetted az ünneprontó gondolatot. És eljött a reggel... Macskajaj, másnaposság: ki tudja, még milyen elnevezés született még a vad bulikat követő reggeleken jelentkező kínzó nyavalyára?

Hogy milyen tünetekkel jár a másnaposság, illetve macskajaj?

Egyikük sem nevezhető kellemesnek: fejfájás, hányinger, hányás, szomjúság, szájszárazság, remegés, szédülés, fáradtság, izomgörcs. Elkerülhető kisebb mértékű alkoholfogyasztással, és segíthet, ha lassan isszuk meg a poharunkba töltött italt. És együnk! A gyors és nagymértékű ivászat melletti nemevéssel szinte biztosra vehető a reggeli macskajaj.

Ha viszont már kész a baj, tennünk kéne valamit. De mit is?

Aludd ki!

Ha nem kell menned sehova, maradj ágyban!  Minél több időt biztosítasz a tested számára, hogy regenerálódhasson az alkohol okozta sokkból, annál jobb. Aludj! Ha nem megy, csak feküdj, és merengj. A tévénézés nem ajánlatos, mivel fókuszált látást igényel, és az fokozhatja a fejfájást.

Igyál vizet!

Előző éjjel feltehetően nem  szerepelt a repertoárban, ezért az ébredés után igyál annyi vizet, amennyi csak beléd fér. A víz a barátod, legyen veled egész nap. 

C-vitamin

Tegnap nem tettél túl sok jót a májaddal, ezért pótold a C-vitamint. Nem csupán a májkárosodás minimalizálásában segít, de energetizál is.

Bloody Mary

Igen, igen, kérdezhetnéd, miért nyúljak ismét ahhoz, amitől olyan beteg lettem? Hát, mert a Bloody Mary paradicsomitallal készül, és a paradicsom megköti az alkoholt. Vodka? Kutyharapás szőrivel... Ennek a gyógymódnak persze vannak ellenzői is. Ha kipróbálnád: jégkockák, 2 rész Vodka, 4 rész paradicsomlé, 3 csepp Tabasco szósz, egy löttyintés Worchester szósz, só, bors, citromlé. Rázd össze, és le vele!

A cikk a reklám után folytatódik

Fájdalomcsillapítók

Vannak, akik az aszpirinre esküsznek, sok vízzel bevéve. Lehet, hogy fejfájás ellen segít, ha azonban hányás gyötör, hagyd ki, ne vegyél be semmilyen tablettát. A fejfájás gyulladáscsökkentő gyógyszerek körültekintő alkalmazásával csökkenthető. Az aszpirin ráadásul ingerelheti a gyomrot, és az alkohol felerõsítheti a gyógyszerben található acetaminofenek májkárosító hatását.

Fruktóz (gyümölcscukor)

Gyümölcscukor van a gyümölcsökben és a mézben is. Állítólag támogatást nyújt a szervetnek az alkohol kiküszöbölésében. Nem hiszem, hogy szívesen hámoznál a Rettenetes Reggelen narancsot, azonban egy kanál méz talán lemegy…

Reggelizz!

Tudom, azt gondolod, másnaposan legkevésbé az evéshez van kedved. Mégis, egy baconos tojásrántotta, vagy egy adag gabonapehely egy pohár narancslével sokat segíthet. Vannak, akik számára egy tányér korhelyleves a “megmentő”.

Ne tedd!

Kerüld a kávét és a tea ivását, mivel csersavtartalmuk izgatja a gyomor nyálkahártyáját. A koffein fokozza a savtermelést, ezzel pedig gyomorégést, émelygést, hányást válthat ki. Ráadásul dehidratál, ami cseppet sem előnyös ilyenkor.

Végül pedig...

Nem tartozik a másnaposság témájához, de azért hozzáfűzném: ne menj autóval bulizni. Ha azzal mentél és ittál, semmiképpen ne vezess! Létezik sofőrszolgálat, de hazamehetsz taxival is.

(fotó: sxc.hu)

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: macskajaj  másnaposság  másnaposság ellen 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!