Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Mikrokamerás hajdiagnosztika

MicroCameraHazánkban viszonylag új gyógyászati ágként, elfogadottá vált a hajgyógyászat (vagy trichológia). Ennek keretében, diagnosztikus céllal, mikrokamera segítségével vizsgálják meg a fejbőr illetve a haj állapotát.

A hajgyógyász tehát mikrokamerás hajvizsgálatot végez, mely 300-szoros nagyításban lehetőséget ad a vendég számára, hogy vizuálisan is szembesüljön hajproblémájával. Hajas fejbőr, bőrproblémák, hajgyökérszerkezet, hajszálvégek állapota elemezhető egy nagyon élénk, éles és tiszta fókuszált képpel.

A mikrokamera egy különlegesen kialakított videómikroszkóp, mely nagyított képét televízión vagy monitoron tekinthetjük meg.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

A haj-, és a fejbőr betegségeinek számtalan oka lehet

Például gyógyszerek szedése, táplálkozási-, életviteli változások, betegségek, fokozott stressz, levegő szennyezettsége, helytelen fejbőr-, és hajápolás, stb. Ezek a hatások rontják a fejbőr anyagcseréjét, megbomlik egészséges mikroflórájának egyensúlya, aminek következtében kialakulnak a különböző haj-, és fejbőr problémák: hajhullás, hajritkulás, zsírosodás, korpásodás.

A kamera számos szabad szemmel nem látható részletet mutat meg a fejbőrön. A kamera segítségével pontosan megítélhető a hajhagymákat tartalmazó tüszők száma, alakja és egészségi állapota. A tüsző egyes kóros állapotainak felismerése kulcsfontosságú a diagnosztika során. A túlzottan tág és a beszűkült tüsző a haj számára egyaránt káros állapotot jelent. A tüszők mellet vizsgálható a fejbőr hajszálereinek állapota, megfigyelhetők az esetleges gyulladásos tünetek. Az enyhe fokú fejbőr irritáció és enyhe fokú gyulladás diagnózisa csak mikrokamerával állítható fel, amely számos haj és fejbőrbetegség esetén kórjelző lehet. A gyulladás felmerése létfontosságú a terápia szempontjából is, ugyanis a gyulladt fejbőr a hajhagymák számára mindig növekedési gátlást jelent, hosszú távon hajhullást okozva, amelyet kezelni kell.

Egyes korpás fejbőrbetegségek elkülönítő diagnosztikájában is nagy segítséget nyújt az eszköz. Az esztétikailag zavaró, hajból kihulló korpák lehetnek hámló fejbőr darabok, de valódi korpák is. Elkülönítésük lényeges, ugyanis a valódi korpa gombás fertőzés eredménye, tehát a terápia is ennek megfelelő, gombaellenes szerekből áll. A fejbőrhámlás azonban általában komolyabb betegségek kísérő tünete. Az egyre gyakoribb fejbőr psoriasis, vagy más néven pikkelysömör és a seborrheas dermatitis is járhat fejbőrhámlással. Az utóbbi betegségek mindig hosszú távú kezelést igényelnek, speciális hajgyógyászati, vagy szükség esetén bőrgyógyászati terápiás anyagokkal. A korpák harmadik formája, a legalattomosabb zsíros korpa, egyáltalán nem észlelhető mikrokamera nélkül. A bakteriális fertőzés következtében kialakuló zsíros korpa, csak súlyos fertőzés esetén válik láthatóvá. Enyhe fertőzés esetén a vezető panasz, a tűrhetetlen fejbőrviszketés, egyéb látható tünete nincs. A zsíros korpa kezelése antibakteriális hatású szerekkel történik, erős zsíroldó hatású szerekkel kombinálva, amelyek segítenek leoldani a fejbőrről a szívósan tapadó korpa darabokat.

A mikrokamera nélkülözhetetlen segítséget jelent a hajhullások kezelésekor, a haj regenerációjának nyomon követésére. Az újra aktiválódó tüszők megjelenése bíztató eredményeket jelent a kezelés során. Az aktív tüszők száma tájékoztatást nyújt arról is, hogy mennyi esély van még a hajzat visszanövésére jelentős hajhiány esetén. Ha nem látunk aktív tüszőket, nincs esély további hajzat növekedésre, így felesleges drága terápiákkal próbálkozni.

Kapcsolódó kifejezések: hajgyógyászat  hajhullás  korpásodás  trichológia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!