Ma Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
A+ A A-

Nyelvdiagnosztika

kep nyelvAz egyik legfontosabb kínai belgyógyászati kórmegállapító módszer, a nyelvdiagnosztika a nyugati orvoslásban sajnos még mindig nem nyert teret. E több ezer éves múltra visszatekintő távol-keleti módszer gyakran a legvilágosabb mutatója a szervezetben lévő diszharmóniának.

A normál nyelv rózsaszín és kissé nedves, nem túl hegyes, s nem túl lekerekített, kevés bevonat látható rajta, mozgékony és hajlékony. Ha a nyelv a betegség alatt is normál színű, ez annak a jele, hogy az energiaáramlás és a vérkeringés nem „sérült meg”, így a prognózis kedvező.

Energia túlsúlyos – „Yang jellegű” – betegségnél a nyelv merev, sötétvörös vagy piros színű, feketés árnyalatú, repedezett, tüskés, „fogbenyomatokat” nem találunk az oldalán, kiöltése pedig határozott, erőteljes.

Energia hiányos – „Yin jellegű” – betegségeknél a nyelv petyhüdt, sápadt, bevonata sárgás, nedves, a nyelv szélén fogbenyomatok látszanak, kiöltése gyenge, határozatlan.

A nyelven észlelhető elváltozások, lerakodások, elszíneződések a megfelelő szervnek a bajára utal. A nyelv alakját, méretét, felszínét, szélét, színét és mozgását vizsgáljuk. A nyelven lerakodott lepedék színéről, vastagságáról a test mérgezettségét állapítjuk meg.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

A sötét színű lerakodás a khii elem problémára, a sárgás, zöld lepedék a shar elem zavarára, és a fehéres vastag lerakodás a badkhan elem nyák felszaporodására utal.

A nyelv közepén lehet látni a gerincoszlop állapotát. Ha a vonal szakad vagy görbül, akkor gerincferdülés, sérv is lehet a háttérben.

A nyelv csúcsán lehet látni a szívvel kapcsolatos panaszokat. Ettől két oldalt a tüdők, hörgők foglalnak helyet. Hátul a beleket és két oldalra vese bajra utaló jelek láthatóak.

A nyelv egészének színe mutathatja az egyes működési körök megbetegedéseit is:

    •    Vörös nyelv – Szív – Vékonybél funkció zavar (FZ),
    •    Fehér nyelv – Tüdő – Vastagbél FZ,
    •    Zöldes nyelv – Máj – Epehólyag FZ,
    •    Sárga nyelv – Lép (hasnyálmirigy) – Gyomor FZ,
    •    Feketés nyelv – Vese – Húgyhólyag, nemi működési rendszer FZ.

Bővebben
a nyelvdiagnosztikáról »

Kapcsolódó kifejezések: nyelvdiagnosztika 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!