Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Pulzusdiagnosztika

pulse 0002415512DDAz ayurvedikus (indiai), a hagyományos kínai és a tibeti orvoslás egyik leglenyűgözőbb és egyben legkidolgozottabb diagnosztikai eljárása a pulzusvizsgálat, amely úgy működik, mint egy három résztvevős telefonbeszélgetés az orvos, a szervek és a test energetikai állapota között. A keleti orvosok nem pusztán kitapintják, hanem „hallgatják” a pulzust. A módszer elsajátítása hosszú időt vesz igénybe, mesteri fokon történő végzése pedig csak sokéves gyakorlattal és tapasztalattal lehetséges.

A modern orvostudomány az artériákban keringő vér ritmikus lökéseit hívja pulzusnak. Ez a fajta pulzus tapintása a szív ritmusáról, frekvenciájáról és aorta billentyűk állapotáról ad információt.

Ezzel ellentétben a több ezer éves, ősi pulzus diagnosztika belső szervek energia állapotáról ad felvilágosítást. A testet körül hálózó energia csatornák közvetlen mellék csatornákon keresztül kapcsolatban vannak a test belső szerveivel. A szív működése által pulzáció jön létre. Az alap három elem segítségével a szív és energiát, vért, tápanyagot juttat minden szervhez. Ha valamilyen külső vagy belső tényező hatására betegség lép fel, akkor az a test energia és a vér keringésére közvetlen hatással van. Ez megváltoztatja az energia áramlását és a pulzus minőségét. Ez érezhetővé válik pulzus tapintásával. A szervekben keletkezett szerkezeti elváltozások és az észlelhető tünetek csak ezután alakulnak ki. Ezért jelentős szerepet játszik a megelőzésben.

A pulzust általában a radiális pulzuson tapintják három, három ujjal.
Az ujjak felső szélével tömör szerveket (szív, tüdő, máj, lép, vese), az alsó szélével az üreges szerveket (belek, epehólyag, gyomor, húgyhólyag) vizsgálják. Egymástól eltérő nyomással érzékeljük a szervek felől érkező energiát.

Az egészséges pulzusba tartozik alap három pulzus, négy évszak szerinti, kor és testfelépítés szerinti pulzus, terhességre jellemző pulzus.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

Pulzusdiagnosztikával megállapítható az ember veleszületett típusa.
Az emberi típusokat három alap és több összetett, kevert típusra osztjuk. Az elemek egyensúlyának a felborulásával betegségek többek között anyagcsere betegségek, táplálkozási zavarok és méreganyagok lerakodások alakulnak ki.

Ilyen például az elhízás. Sokkal hatékonyabban lehet lefogyni, ha pulzus diagnosztikával megállapítjuk az ember alap típusát és a típusnak megfelelő étkezéseket javasoljuk.

Általában a hízás a badkhan elem zavarodásából ered, ezért ennek az elemnek a csökkentésére és az egyensúlyozására kell törekedni. A további normál súly fenntartása érdekében saját típusának megfelelő ételeket javasolt előnyben részesíteni. Ha az illető be tudja tartani a javasolt táplálkozási szabályokat, akkor a normál súly megmarad.

Kapcsolódó kifejezések: pulzusdiagnosztika 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!