Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Íriszdiagnosztika

Iris eye225pxAz íriszdiagnosztika (más néven iridológia) az alternatív gyógyászat körébe tartozó módszer, melynek támogatói szerint a szivárványhártya (latinul iris) és az ínhártya (latinul sclera) felületén látható színek, minták és a szem egyéb jellegzetességei alapján információkat lehet szerezni a páciens általános egészségi állapotáról.

Az íriszdiagnosztikát alkalmazók megfigyeléseiket úgynevezett írisztérképekkel vetik össze, melyek a szivárványhártyát az egyes testrészeknek és szerveknek megfeleltetett részterületekre osztják.

Az íriszdiagnoszták az írisztérkép segítségével tesznek különbséget az egészséges és a gyulladt, beteg, túlműködő stb. szervek között. Az íriszdiagnoszták szerint így információ nyerhető a páciens betegségre való hajlamairól, múltbeli betegségekről és a jövőben esetleg kialakuló kóros egészségi állapotról.

A betegségek megjelenése az íriszen

Az íriszképen nem a betegségeket láthatjuk. Fontos megérteni hogy az elváltozások létrejötte összetett következmény. Ez azt jelenti hogy a szervi elváltozások által keletkező ideg-élettani reakciók sajátos ún. mellékterméke. Harmadszintű korreláció.

Az íriszdiagnosztika megbízhatósága

Nem tekinthetjük megbízható módszernek. Szignifikáns példa erre hogy a fájdalomcsillapítók még a legsúlyosabb műtétek hatását is kikapcsolják az íriszen. Ebből az is következik hogy az íriszdiagnosztikát nem ajánlott önálló és kizárólagos módszerként alkalmazni. Az idegrendszer működése összetett, bonyolult ingerforgalom dendritek és axonok között, gátló és serkentő szinapszisokkal és összetett anyagcserével. Minden gyógyszer vagy egyéb hatóanyag amely neurológiai hatásával befolyásolja ezt az anyagcserét - következésképpen a keletkező melléktermékeit és a kapcsolódó következményeket is befolyásolja.

Az írisztérkép továbbfejlesztését sokan végezték. Mára többféle változat készült. Az írisztérképek készítői éveken keresztül gyűjtötték az adatokat hogy minél pontosabban írhassák le az írisz elváltozásainak jelentését. Főbb szervi lokalizációban hasonlóak de a nagyobb felbontás felé haladva illetve a lágy belső szervek viszonylatában eltérések adódnak.

Fontos figyelmeztetés az írisztérképekről

  • Fontos tudni, hogy tapasztalatok nélkül egy írisztérkép megtekintése és összehasonlítása nem elég és nem ajánlott ahhoz, hogy a saját vagy a páciens állapotáról bármit megállapítsunk. Az ilyen próbálkozásokból születnek azok a félreértések amelyek miatt ellenzik - elítélik az íriszelemzést. Számtalan jelenség van, amely nem fér el az írisztérképen és egy részét nincs is értelme rátenni.
  • Az írisz elemzése során nem konkrét betegségeket ismernek fel, hanem azt hogy az alkalmazott térkép, illetve tapasztalatok (gyakorlatilag statisztika) alapján milyen kórós elváltozások esélye látható. Jelezhetik a páciens bizonyos betegségekre való hajlamát, mutathatnak múltbeli problémákat, vagy kóros elváltozások kialakulásának jövőbeni esélyét. A tapasztalt íriszelemző célszerűen tézis-lapot ad a páciensnek, az írisz fotóját pedig archiválja, ha az hozzájárul.
Kapcsolódó kifejezések: íriszdiagnosztika 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!