Ma Magdolna napja van. Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
A+ A A-

Magas vérnyomás (Hipertónia) diétája

Low-fat-foodsA diéta célja: a vérnyomás csökkentése és megfelelő szinten tartása, a táplálkozás-függő rizikófaktorok korrigálása, gyógyszeres kezelés támogatása, szövődmények megelőzése

Az étrend jellemzői

Az étrend energiatartalma alkalmazkodik a beteg testsúlyához, zsírszegény (de az jó minőségű!), cukormentes, alacsony nátrium tartalmú, káliumban viszonylag bő, de a Na:K egyensúlyt nem zavarja meg. Figyelni kell még ezen kívül egyes ásványi anyagok bevitelére (melyek a vérnyomás szabályozásában szerepet játszanak) és a rostbevitelre is. Az alkoholfogyasztás kerülendő!

Az étrend alapja a zöldség, gyümölcs, gabonafélék és a tej, illetve termékei (melyekhez vagy nem adagolnak sót, vagy alacsony sótartalommal bírnak).

A cikk a reklám után folytatódik

A félkész- és késztermékek, feldolgozott húsáruk és egyes tejtermékek, konzervek, mártás- és leves alapok, sós ropogtatnivalók stb. jelentős só, illetve Na tartalommal bírhatnak, ezért fogyasztásuk nagy körültekintést igényel! A konyhatechnikában igyekezzünk a sózást, ügyes fűszerezéssel (zöldfűszerek), íz áthangolással, óvatos pörzsanyag képzéssel, aromás zöldségek és nyersanyagok felhasználásával stb. kiváltani.

Igyekezzünk a folyadékfogyasztást 2 literre, vagy afölé kalibrálni naponta, Na-szegény ásványvízből, teából, zöldség- és gyümölcsléből, tejes italból. Kávét napi 1-2-nél többet ne igyunk.

Általános leírások önkényes önmagunkra vonatkoztatása téves diétázáshoz, állapotromláshoz vezethet!

Kapcsolódó kifejezések: hipertónia  magas vérnyomás diéta 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!