Ma Valter napja van. Holnap Endre és Elek napja lesz.
A+ A A-

Köszvény (Hiperurikémia) diétája

food-good-for-goutA diéta célja: a vérben lévő húgysavszint csökkentése a purin bevitel mérséklésével, a rohamok kialakulásának megelőzése valamint a testtömeg optimalizálása

A diéta alacsony purin tartalmú, energia- és zsírszegény. Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék adják zsírszegény tejjel és tejtermékekkel, tojással és kis mennyiségű, zsírszegény húsfélével. A bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos!

A zöldségek egy része kifejezetten javasolt, de más részükkel vigyáznunk kell.
Ajánlott zöldségfélék: fejes és kelkáposzta, főzőtök, sárgarépa, paprika, paradicsom stb., de kis mértékben fogyasszunk pl. zöldborsóból, zöldbabból stb. Egyáltalán nem javasoltak a szárazhüvelyesek és bizonyos egyéb termékek.

A gyümölcsök általában fogyaszthatóak, de mégis szükséges bizonyos korlátozást felállítanunk velük kapcsolatban, főképp egyes olajos magvaknál. A gabonafélék és lisztes áruknál inkább csak a magas zsír és energiatartalmú termékekre kell odafigyelni. A tejnél és tejtermékeknél a zsírtartalom a fő szempont; a zsírban szegényeket kell választani. A tojás tekintetében a tojás fehérjével nincs probléma, de a sárgájából heti 2-3-nál többet nem tanácsos fogyasztani.

A cikk a reklám után folytatódik

A húsfogyasztás mértékét és minőségét minden esetben egyénre kell szabni! Nem javasoltak a füstölt, zsíros, húsrészek és azok készítményei, hal, tenger gyümölcsei. Folyadékfogyasztásunk érje el a 2-3 litert! Az alkohol tilos!

Általános leírások önkényes önmagunkra vonatkoztatása téves diétázáshoz, állapotromláshoz vezethet!

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: köszvény diétája 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!