Ma Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
A+ A A-

Idült májgyulladás (Krónikus Hepatitisz) diétája

lazacAz idült hepatitisz a máj legkevesebb hat hónapig tartó gyulladása. Gyakran sárgaság nélkül zajlik le és évekig fennállhat. Rendszerint enyhe lefolyású és tünetmentes.

Az A és E vírus nem okoz idült májgyulladást, a C vírus okozta heveny májgyulladások kb. háromnegyede idültté válik, a B és a D vírus okozhat idült májgyulladást. Gyakran okozzák a betegséget bizonyos gyógyszerek is, ami azok elhagyása után magától gyógyul. Ha nem mutatható ki nyilvánvaló ok, akkor valószínűleg autoimmun eredetű hepatitisz áll a háttérben.

A diéta célja

  • A leromlott állapotú, lesoványodott beteg roborálása
  • A májműködés támogatása
  • A glikogén raktárak feltöltése
  • A megnövekedett vitaminszükséglet kielégítése

Az étrendnek, jó ízűnek és változatosnak kell lennie, alkalmazkodva a beteg étvágytalanságához. Egyszerre kismennyiségű, gyakori étkezést diktáljunk. A nyersanyagok minősége (toxikus anyagoktól és a májat megterhelő adalékanyagoktól mentes legyen) nagyon fontos. Szükség lehet az ételek megfelelő dúsítására, melyet igyekezni kell nem édes ételféleségekkel megoldani, mivel ebben az állapotban a betegek gyakran nem kívánják az édes ízt.

Ajánlottak a különböző fertőzés és toxikus anyagtól mentes zöldségek (a puffasztóakat kivéve) és gyümölcsök (az olajos magvakból csak díszítésre használjunk). A gabonafélék közül a jó minőségű lisztek és abból készülő pékáruk, rizs, köles, árpa, hajdina. Nem javasoltak a zsíros péksütemények. A tej és termékei közül a zsírban szegényeket válasszuk, elkerülve az érlelt és füstölt készítményeket.

A cikk a reklám után folytatódik

A húsfélékre is igaz, hogy a zsírszegényebb és füstölésmentes variációkat adjuk illetve tanácsos a feldolgozott húsáruk kerülése (azok pácsó és a májat terhelő adalékanyagai miatt), tehát fogyasszunk házilag elkészített sovány tőkehúst – hal, szárnyas, marha, vad, disznó. A megfelelően elkészített tojásnak helye van ebben az étrendben. Az olajok közül csak a minőségi jöhet szóba, és elkerülendőek az állati zsírok, tepertők, szalonnák. Folyadékpótlásra a tiszta víz és abból készült egyes minőségi teák, valamint bizonyos zöldség- és gyümölcslevek, főzetek jönnek szóba. Az alkohol fogyasztása TILOS!

Általános leírások önkényes önmagunkra vonatkoztatása téves diétázáshoz, állapotromláshoz vezethet!

Kapcsolódó kifejezések: hepatitis  hepatitisz  idült májgyulladás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!