Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Márton napja van. Holnap Jónás és Renátó napja lesz.
A+ A A-

Heveny májgyulladás (Akut Hepatitisz) diétája

juiceA heveny vírusos májgyulladást az öt hepatitiszvírus egyike által okozott fertőzés váltja ki. Az esetek többségében a gyulladás tünetei hirtelen jelentkeznek: elesettség, étvágytalanság, hányinger, hányás, láz, néha ízületi fájdalom, csalánkiütés, undorodás a zsírtól, hústól, alkoholtól, nikotintól. A betegség második szakaszában kialakul a sárgaság – a bőr és a szemek pirosassárgára színeződnek – és a vizelet sötét színű lesz. A tünetek többsége ekkorra jellemzően megszűnik. Általában 4–8 hét alatt lezajlik a betegség.

A diéta célja

  • A máj kímélete
  • A megfelelő tápanyagszükséglet biztosítása
  • A májsejtek regenerációjának segítése
  • A gyulladás leküzdése
  • Az állapotromlás megakadályozása

A diétában alapvető fontosságú a fokozatosság mind mennyiségben, konzisztenciában és az étkezési ritmusban.

I.szakasz: szénhidrátokban és vitaminokban gazdag, folyékony étrend. Javasoltak egyes gyümölcs- és zöldséglevek illetve szörpök, azok vizes turmixai, szénsavmentes ásványvíz, teák. Kiemelt fontosságú a vegyszer és toxikus anyagoktól való mentesség!

II.szakasz: az étrend már lehet pépes, de nagyon alacsony zsírtartalmú. Az ételek és italok minősége kiemelt szerepet kap. Sovány tej és tejtermék és tejes ételek (pl. tejbedara), sovány húsok (és azokból készült ételek), valamint a magas keményítő tartalmú alapanyagok fogyaszthatóak.

A cikk a reklám után folytatódik

III. szakasz: az étrendet bővíthetjük tojással, húsételekkel (zsírszegényen elkészítve), bizonyos friss gyümölcsökkel és egyes desszert fajtákkal (pl. túrógombóc, túróval töltött zsemle).

IV. szakasz: energia- és fehérjegazdag, zsírban szegényebb (de az jó minőségű és megfelelő összetételű), fűszerezésében kíméletes. Az alkohol fogyasztása továbbra is TILOS!

Általános leírások önkényes önmagunkra vonatkoztatása téves diétázáshoz, állapotromláshoz vezethet!

Kapcsolódó kifejezések: hepatitis  hepatitisz  heveny májgyulladás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!