Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Dezső napja van. Holnap Eszter és Eliza napja lesz.
A+ A A-

Epekő (Cholelithiasis) diétája

epe detox_dietDiétát alkalmazunk epekőroham esetén, krónikus (nyugalmi), illetve közvetlen műtét utáni állapotban.

Az epekőroham diétájának célja

  • az egészséges emésztési folyamat helyreállítása
  • az emésztőrendszer tehermentesítése
  • a folyadék- és ásványianyag-szükséglet fedezése

I.szakasz: koplaltatás, naponta többször, kis mennyiségben adagolhatóak egyes teák és gyümölcsök levei, bizonyos zöldségek főzetei, tiszta víz

II. szakasz: a beteg állapotához alkalmazkodva adhatunk óránként néhány falat zsírmentes ételt pl. világosra pirított kenyeret, extrudált kenyeret, vizes burgonyát és sárgarépát stb.

III. szakasz: a beteg állapotához alkalmazkodva elkezdhetünk beépíteni egyes főzelékeket, zsírszegény tejtermékeket (a tejjel még óvatosan), sovány húsféléket, halat, és egyes gyümölcsöket (hámozva vagy préslé formájában).

IV. szakasz: lassan visszatérünk az egészséges, zsírszegény étrendre.

A cikk a reklám után folytatódik

A nyugalmi időszakban, krónikus epebetegségben alkalmazott diéta célja

  • olyan étrend és életmód kialakítása az egyéni tűrőképesség maximális figyelembevételével, mely lehetővé teszi az epekőrohamok és a heveny gyulladások elkerülését.

Az egyéni tolerancia körébe tartozó ételféleségek: tej, tojás, kenőzsiradékok, fejes saláta, karfiol, paradicsom, zöldpaprika, paraj, hagyma-félék, aromás fűszerek és gyümölcsök stb.

Megkerülhetetlen a rendszeres, gyakori kis mennyiségű étkezési ritmus betartása, a mértékletes fűszerezés, a székrekedés megakadályozása.

Fogyasztható termékek: fehér- és teljes őrlésű gabonatermékek (enyhén szikkadt állapotban), a száraztészták megítélése tojástartalmuk alapján és a beteg adottságai alapján történik. A tejet ételben általában jobban tolerálja a beteg. Inkább a zsírszegény sajtokat, túrót válasszuk és kerüljük az érlelt sajtokat valamint a zsíros változatokat. A tojás sárgáját javasolt kerülni, a fehérje nem okoz panaszt.

A húsfélékből legkedvezőbb a hal, csirke, pulyka, és a marhahús fogyasztása. A feldolgozott húsfélék közül a zsírban gazdagokat és az erős, aromás készítményeket tanácsos elhagyni. Olajakra és zsiradékokra az áll, hogy a hevítéssel rohamosan növekszik panaszt okozó képeségük, különösen veszélyesek a tepertő és szalonna, majonéz, újra hevített olaj/zsír.

A zöldségek tolerálhatóságának megítélése nagyon nehéz általánosságban. Függ az elkészítés módjától, a hozzáadott zsiradéktól, a hőközlés mértékétől stb… Fogyasztható: burgonya, sárgarépa, cékla, főzőtök, patisszon stb. A szárazhüvelyesek nem javasoltak. 

A gyümölcsök közül panaszt okozhatnak az apró magvasak valamint az éretlenebbek és egyes fajták, de a hámozással, darabolással, főzéssel javíthatunk az emészthetőségükön. A fűszerek is nagy változatosságot mutatnak a panaszt-okozó tulajdonságuk terén.

Általános leírások önkényes önmagunkra vonatkoztatása téves diétázáshoz, állapotromláshoz vezethet!

Kapcsolódó kifejezések: epekövesség  epekő 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!