Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
A+ A A-

Vastagbélgyulladás (Colitis Ulcerosa) diétája

reszelt almaA vastagbélben (beleértve a végbelet is) fekélyek képződésével járó idült gyulladásos betegség, melynek oka a mai napig ismeretlen. A betegségben nyugalmi időszakok és fellángolások váltják egymást. A fellángolási periódusokat vérhasszerű hasmenés és vérző fekélyek kísérik. Különböző diétát alkalmazunk a vastagbélgyulladás tünetmentes állapotában és fellángolásának idején.

A diéta célja

  • A leromlott állapotú beteg energetizálása
  • A fehérje-, folyadék- és elektrolit veszteség pótlása
  • A felszívódás zavartságából adódó tápanyag hiány elkerülése
  • A tünetmentesség elérése és fenntartása

Diéta tünetmentességkor

Törekedni kell az egyéni tűrőképesség maximális figyelembevétele mellett arra, hogy az étrend minél kevesebb megszorítást tartalmazzon. Előnyben részesítendők a magas keményítő és nyák tartalmú nyersanyagok (pl. burgonya, sütőtök, rizs, zab és egyéb gabonák, zöldségek, gyümölcsök – a vízben nem oldódó rostban szegényebbek.) Az apró magvas gyümölcsök passzírozva (magtól megfosztva) fogyasztandók, egyéb gyümölcsök szükség esetén hámozva.

A hüvelyesekkel bánjunk óvatosan! A sütőipari termékek közül jellemzően a fehér vagy félbarna termékek részesítendők előnyben, a magasabb rosttartalmúak ajánlhatósága egyéni tűrőképesség kérdése. A tejtermékek elbírálása zsírtartalmuk valamint egyéni tolerancia függvénye, általánosságban, a zsírban szegények és a savanyított tejtermékek javasoltak. Tojás heti 3–5 db fogyasztható, zsírszegényen. A halfogyasztás és a sovány húsrészek javasoltak, de a füstölt, zsíros, erősen sós és pácolt, többszörösen feldolgozott termékek inkább kerülendők.

A cikk a reklám után folytatódik

Diéta fellángoláskor

Fogyasztható: nyáklevesek, főtt burgonya, rizs, sárgarépa, reszelt alma, birsalma püré, egyes tejmentes gyümölcsmártások és pürélevesek, világosra pirított kenyér, pászka, tea. A cukor használatával elővigyázatosnak kell lenni az azt bontó enzim aktivitásának függvényében.

Fűszereket ekkor ne, vagy csak nagyon óvatosan alkalmazzunk (zöld fűszerek), feltétlenül kerüljük az intenzív, aromás variációkat. Bőséges folyadék fogyasztása javasolt jó minőségű tea, tiszta víz, egyes zöldségek főzőlevének illetve levesének formájában.

Konyhatechnika: csak a zsírszegény konyhatechnikák alkalmazhatóak (főzés, gőzben párolás, sütőzacskóban sütés stb.) a bő olajban sütés, grillezés tilos! Sűríteni pl. egyszerű habarással, diétás rántással stb. lehet.

Általános leírások önkényes önmagunkra vonatkoztatása téves diétázáshoz, állapotromláshoz vezethet!

Kapcsolódó kifejezések: vastagbélgyulladás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!