Ma napja van. Holnap Albin napja lesz.
A+ A A-

Heveny gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorrontás diétája

1221387 black_teaA gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz) a tápcsatorna gyulladása, mely hányást és hasmenést okoz, és amelyet néha láz vagy hasi görcsök kísérnek. A gyomor-bélhurut, melyet néha „gyomorrontásnak” is hívnak, gyakori gyermekekben.

A súlyos forma kiszáradáshoz (dehidráció), és a testnedvek hányással és hasmenéssel bekövetkező elvesztése által a vérben lévő vegyi anyagok (elektrolitok) arányának felborulásához vezet. Megfelelő orvosi ellátás mellett a gyomor-bélhurut ritkán súlyos, de a fejlődő országokban rendkívül súlyos lehet; gyermekek milliói halnak meg minden évben gasztroenteritiszes hasmenésben.

A diéta célja:

–    a panaszok enyhítése/megszűntetése
–    a gyomor-, bélrendszer tehermenetesítése

Az étrend a folyadék és elektrolit pótlásáról gondoskodva – koplaltatással kezdődik, majd fokozatosan bővül. Az egyes további szakaszokban mindig újabb tápanyagok, illetve ételféleségek bevezetése a cél.

A cikk a reklám után folytatódik

I.szakasz: szigorú kímélet, koplalás. Fogyasztható: tiszta víz, bizonyos teák, bizonyos szűrt gyümölcslevek, vizes gyümölcsturmixok, zöldségfőzet, burgonya főzőlé.

II. szakasz: nyers, reszelt alma, nyáklevesek, vizes burgonyapüré és egyéb zsírmentes burgonya ételek, pirított fehér kenyér, ropi, pászka, háztartási keksz stb. Mértékletes sózás és cukrozás javasolt a nemkívánatos ozmotikus hatások elkerülése végett.

III. szakasz: fiatal sovány húsok, zsírszegény savanyított tejtermékek, zsenge zöldfőzelékek (zsírmentes elkészítési módszerekkel), tojás (főzve, buggyantva stb.)

IV. szakasz: zsiradék és kíméletes fűszerek beépítése. Az ételkészítéshez jó minőségű olajat, vajat, zsírszegény margarint – eleinte csekély, néhány grammnyi mennyiségben használunk, aztán fokozatosan, lassan visszatérünk a kímélő vegyes étrendre, egészséges étrendre.

Általános leírások önkényes önmagunkra vonatkoztatása téves diétázáshoz, állapotromláshoz vezethet!

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!